Одржана трибина о грађанским компетенцијама за студенте Филозофског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву

203
0

Након Тузле, Сарајева, Бања Луке, Зенице, Мостара и Бихаћа студентска трибина одржана је и за студенте Филозофског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву. Предавање за студенте држао је проф.др. Миле Илић, предметни професор и аутор прве и за сада једине Методике наставе грађанског образовања. Предавању су присуствовали професори, асистенти и студенти одсјека за педагогију, психологију и филозофију Филозофског факултета Пале.

У свом излагању професор Илић говорио је о елементима међуљудских и грађанских компетенција и нагласио потребу за континуираним, интердисциплинарним развојем когнитивних и партиципативних грађанских вјештина од предшколства до универзитета, усвајањем грађанских знања кроз засебне и обавезне наставне предмете грађанског образовања у вишим разредима основне школе, средњим школама и студијским програмима јавних универзитета, те усвајањем грађанских врлина и посвећености кроз цјелокупни наставни процес и све друге ваннаставне активности у школи која његује демократску културу у свим сегментима свога рада. Професор Илић говорио је и о значају примарне социјализације за одгој активног и одговорног грађанства и ту истакао значај неформалног и информалног образовања за оспособљавање родитеља и цјелокупне јавности за пружање демократског, здравог и сигурног одрастања дјеце.

Студенти и предметни наставник истакли су потребу за интензивнијом интеграцијом садржаја грађанског образовања у програме свих наставничких факултета али и друге студијске програме при чему су посебно истакли потребу оспособљавања будућих сарадника у настави – школских педагога и психолога за промоцију демократских вриједности, критичког промишљања, аргументованог изношења ставова, ненасилне комуникације, активног и одговорног грађанског дјеловања у друштву. Студенти су истакли и потребу за праксом, како би стечене грађанске компетенције могли примијенити и усавршити током студија и тако се адекватније припремити за укључивање у наставни процес.

Програм менаџер ЦИВИТАСа Ивана Кешић представила је студентима програм прве Универзитетске конференције посвећене темама из области грађанског образовања и позвала их да се укључе у програм ове конференције и рад ЦИВИТАС Студентске мреже.

Образовни центар ЦИВИТАС захваљује се Филозофском факултету Пале Универзитета у Источном Сарајеву на партнерству, а посебно доц.др. Шкипина Данијели на организацији овог сусрета, њеном стручном и професионалном доприносу раду наше универзитетске мреже.

 

Prethodni sadržajAmerički Kutak Sarajevo: Izmještena nastava za studente Fakulteta političkih nauka UNSA
Naredni sadržajUniverzitet u Bihaću: tribina o ljudskim pravima i građanskom aktivizmu za studente Pravnog fakulteta

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje