10.12. – Međunarodni dan ljudskih prava

285
0

Ljudska prava su u svim područjima osnova mirnog zajedničkog suživota: kako u međunarodnoj, tako i u nacionalnoj politici, u mjestu gdje stanujete ili u porodici. Ona se tiču svakog pojedinca i zagarantirana su svakome.

Jedan od najvažnijih obrazovnih zadataka je upoznavanje i promicanje ljudskih prava, 

Jedno od osnovnih ljudskih prava je biti obrazovan o ljudskim pravima.

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava “CIVITAS” zajedno sa svojom Mrežom koordinatora, Mrežom mladih Civitasa, nastavnicima i učenicima čestita Vam Međunarodni dan ljudskih prava.

“Sva ljudska prava su univerzalna, nedjeljiva, nezavisna i međusobno povezana. Međunarodna zajednica mora tretirati ljudska prava globalno, na pravedan i jednak način, s istom osnovom i s istim naglaskom. Dok se značaj nacionalnih i regionalnih osobnosti i različitih povijesnih, kulturnih i vjerskih pozadina mora imati na umu, dužnost je država, neovisno o njhovim političkim, privrednim i kulturnim sistemima, promicati i štititi sva ljudska prava i temeljne  slobode.” (Bečka deklaracija i program djelovanja, I.(5), Svjetska konferencija o ljudskim pravima, Beč, 14-25. lipnja 1993. godine)

Prethodni sadržajOdržana obuka za predstavnike vijeća/savjeta učenika i vijeća/savjeta roditelja
Naredni sadržajPotpisan memorandum o saradnji sa Fakultetom političkih nauka u Sarajevu

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje