Godišnja konferencija Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava CIVITAS tradicionalni je susret predstavnika obrazovnih vlasti, stručnjaka i nastavnika praktičara, organiziran s ciljem da se zajednički analiziraju stanje, problemi i perspektiva odgoja i obrazovanja za demokratske vrijednosti, odgovorno demokratsko građanstvo i demokratsku participaciju.
JJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ
Ove godine, u okviru programa drugog i trećeg dana konferencije, održana su tri stručna i dva istraživačka panela, šest paralelnih sesija i laboratorije inovativnih praksi.
jjjjjjj
Na prvom stručnom panelu, na temu “Građanski i politički aktivizam: pojam, odrednice i refleksije na školski kontekst”, govorio je prof.dr. Srđan Dušanić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.
jjjjjjjjjjj

jjjjjjjjjjjjjjjj
O podržavajućem i poticajnom okruženju za učenje; O osnaživanju učenika; O društvu koje treba sistemski da gradi poluge za formiranje zdrave mlade ličnosti koja će biti nosioc razvoja, dobrobiti lokalne demokratije na drugom stručnom panelu govorila dr. Sonja Stančić, psihologinja i docentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.
jjjjjjjjjjjjjjj

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
Profesor Mladen Đukić govorio je o primjeni animacije i animiranog filma u učenju i poučavanju o stereotipima i predrasudama, ljudskim pravima, pravima djece i mladih, spriječavanju govora mržnje i diskriminacije, učenju i osnaživanju za mir i nenasilje.
jjjjjjjjjjjjjj

jjjjjjjjjjjjjjjj
Osam radova koje potpisuje 11 autora i autorica, nastavnika i nastavnica praktičara odabrano je na javnom pozivu za dostavljanje radova 23. Godišnje konferencije CIVITAS školskih programa. Dva su rada predstavljena na plenarnoj sesiji, Panelu istraživačkih radova, a preostalih šest u programu paralelnih sesija drugog dana programa.
jjjjjjjjjjjj

jjjjjjjjjjjj
U laboratorijama inovativnih praksi, koje su vodile naše mentorice Tamara Malkoč iz Bihaća, Adina Arapčić iz Srebrenika, Jovana Petković – Aćimović iz Gacka, Đenita Salčinović iz Fojnice, Asima Nalić iz Žepča i Sada Korić iz Konjica govorili smo o:
  • osposobljavanju za kulturu mira kroz postojeće sadržaje nastave građanskog obrazovanja,
  • inovativnim pristupima u poučavanju, demonstraciji i provjeri naučenog u kojima možemo, uz poznate metode rada, poticati demokratsku kulturu učionice i kulturu mira u školi i zajednici,
  • o vannastavnim aktivnostima koje naše učionice građanskog obrazovanja i škole mogu učiniti agentima demokratske klime i kulture mira u zajednici.
    jjjjjjjjjjjjjjjjj
jjjjjjjjjjjjjj
Radna verzija zaključaka i preporuka 23. Godišnje konferencije predstavljena je u osvrtu na program drugog dana rada, preporuke laboratorija inovativnih praksi i nakon panel diskusije sa članovima stručnog vijeća u sastavu:
  • prof.dr. Damirka Mihaljević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru
  • prof.dr. Faruk Kozić, Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici
  • prof.dr. Izudin Hasanović, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli
Mentor za rad u Laboratorija inovativnih praksi bio je naš Zdravko Šunkić.
jjjjjjjjjjjjj
Prethodni sadržajOtvorena 23. CIVITAS Godišnja konferencija
Naredni sadržajDodjela posebnih priznanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje