Održana sedma Smotra malih građana 2021

378
0

U subotu, 04. decembra 2021. godine u prostorijama Hotel Hollywood Ilidža, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, održana je 7. Smotra malih građana, revijalni program CIVITAS predškolskog odgoja i obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo.

Ovo je jedan u nizu događaja kojim CIVITAS obilježava 25 godina postojanja.

Atašeica za kulturu i obrazovanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Christienne Carroll proglašava 7. Smotru malih građana 2021. otvorenom!

Smotra malih građana revijalni je program ranog odgoja i obrazovanja za demokratiju, finansiran grant sredstvima ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Uz rad s redovnim grupama, ovaj program podrazumijeva i mobilne igraonice, kroz koje su u pripremnu nastavu za školu uključena djeca socio-ekonomski marginaliziranih grupa povratnika, romske i drugih nacionalnih manjina, porodica ruralnih i prigradskih sredina lošijeg socijalnog i ekonomskog statusa, bez registrovanih javnih i/ili privatnih predškolskih ustanova.

U programu predškolskog  odgoja i obrazovanja za demokratiju u 2021. godini je učestvovalo 1349 djece, od kojih je 993 pohađalo program u redovnim grupama, a 356 u mobilnim igraonicama.

Ovogodišnjoj Smotri malih građana je prisustvovalo 65 djece predškolskog uzrasta, 65 roditelja djece  i 27 odgajatelja_ica iz Banja Luke, Bijeljine, Bugojna, Dervente, Foče, Fojnice, Jajca, Novog Travnika, Sarajeva, Trebinja, Viteza i Zenice, a za vrtiće koji nisu bili u mogućnosti fizički prisustvovati događaju, omogućeno je online učešće. Tako su mališani iz Mostara i Goražda ono što su naučili predstavili u videu.

Akademski slikar i animator Dionis Sarić, popularniji kao Šašavko, zabavljao je najmlađe učesnike_ice Smotre oslikavanjem lica sa popularnim junacima iz crtanih filmova, omiljenim životinjama i simbolima dječijeg carstva po njihovom izboru, a potom je izveo nekoliko dječjih pjesmica, u kojima su djeca uživala.

Razigrani i raspjevani mališani su, osim zabavljanja, predstavili sve ono što su učili i na čemu su vrijedno radili sa svojim odgajateljima_icama tokom godine kroz svoje dramske minijature. Kroz smotru njihovih dramskih minijatura, prisutne je vodila Ravnateljica Dječjeg vrtića Vitez, Ljiljana Pranjković – Kovač.

Roditelji djece su se u sklopu radionica Smotre malih građana, bolje upoznali sa programom koji pohađaju njihova djeca.  Za odgajatelje_ice, koji_e su došli_e iz cijele Bosne i Hercegovine Smotra je bila idealna prilika za stručno umrežavanje.

Svečano otvaranje Smotre je započelo u 11,00 sati, a na samom početku  prisutnima se obratila Izvršna direktorica CIVITAS-a, Sandra Sladaković.

Izvršna direktorica je prilikom obraćanja izrazila radost što se ove godine, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, Smotra ipak održala uživo. Zahvalila se s vrtićima, odgajateljima_icama i roditeljima na radu i trudu. Istaknula je kako je kroz CIVITAS program predškolskog odgoja ove godine pohađalo 1349 djece u 16 vrtića i obdaništa.

Prisutnima se obratio predsjednik CIVITAS Skupštine, jedan od prvih koordinatora CIVITAS Mreže i voditelj CIVITAS predškolskog programa, te voditelj radionica za roditelje na Smotri malih građana, Alija Lapo. U svom kratkom obraćanju Lapo je pozdravio i poželio toplu dobrodošlicu svim prisutnim uz zahvalu svima koji su učestvovali u realizaciji Smotre malih građana.

Atašeici za kulturu i obrazovanje ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Christienne Carroll, je pripala čast da 7. Smotru malih građana svečano proglasi otvorenom. S obzirom da fizički nije mogla prisustvovati programu, riječi čestitke i dobrodošlice je uputila putem video linka.

Smotra malih građana je finansirana grant sredstvima ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Prethodni sadržajPredškolski program – Građanskog obrazovanja i odgoja 2021 – Smotra malih građana
Naredni sadržajPokrenuli smo prvi hibridni model edukacije PG Meet Up

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje