Američki Kutak Sarajevo: Izmještena nastava za studente Fakulteta političkih nauka UNSA

205
0

Studenti Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom asistenta Jasmina Hasanovića vježbe za nastavni predmet Civilno društvo jučer su slušali u prostorijama Američkog kutka u Sarajevu (Biblioteke grada Sarajevo) u organizaciji Obrazovnog centra CIVITAS.

Asistent Hasanović uveo je studente u program vježbi i pojasnio nastavne ciljeve, nakon čega je CIVITAS Program manager Ivana Kešić u uvodnom izlaganju na temu Civilno društvo i Politička kultura u liberalno-demokratskoj teoriji govorila o konstituirajućim elementima civilnog društva, kompetencijama aktivnog i odgovornog građanstva i odnosu građanin – civilno društvo – vlast.

Ovom prilikom dogovorena je studentska praksa i najavljena Civitas Univerzitetska konferencija.

Pojam „građanskog“ ili „civilnog društva“ pojavljuje se u liberalnoj i liberalno-demokratskoj teoriji 17. stoljeća u u kontekstu diskursa o razdvojenosti države i društva (Pain, Lock, Hegel, Mill). Teorija civilnog društva obnavlja se i posebno razvija na Zapadu 70-ih godina 20. stoljeća kroz bipolarnu paradigmu „civilno društvo – pravna država“, u smislu da konstitucionalna demokracija i vladavina prava zahtijevaju za svoje očuvanje i unapređenje – osim ustavno zajamčene univerzalne jednakosti i institucionalnih mehanizama podjele i kontrole vlasti – i kontrolnu, partnersku i kritičku ulogu civilnog društva.

Prethodni sadržajFestival Dječijih Prava, Srebrenik 2018.
Naredni sadržajОдржана трибина о грађанским компетенцијама за студенте Филозофског факултета Пале Универзитета у Источном Сарајеву

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje