Ataše Hersh otvorio prvu zajedničku univerzitetsku konferenciju

27
0

U suradnji s Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država CIVITAS je inicirao prvu zajedničku univerzitetsku konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja koja je održana 3. i 4. decembra/prosinca u Sarajevu. U radu su učestvovali rektori, dekani, prodekani za nastavu, profesori i studenti svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, a program je, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu otvorenim proglasio Nicholas Hersh, media ataše Američke ambasade.

Prisutnima se obratila i rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr Nermina Hadžigrahić, a stručni panel vodili su prof.dr Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr Asim Peco, dekan Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr Faruk Kozić, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr Emir Vajzović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof.dr Mile Ilić, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr Damirka Mihaljević, Sveučilište u Mostaru i prof.dr Nevzet Veladžić, Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću. Tema ovog panela bila je uloga univerziteta u obrazovanju informisanih, odgovornih građana koji kritički promišljaju društveno-političku zbilju, prepoznaju probleme javne politike, iznalaze, predlažu i zagovaraju usvajanje sistemskih rješenja za prepoznate probleme svjesni svoje individualne društvene, građanske odgovornosti.

Učešće u programu otvaranja uzele su i profesorice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr Lejla Kafedžić i doc.dr Sandra Bjelan Guska, članice CIVITAS stručnih timova za provedbu empirijskih istraživanja o postignućima učenika u nastavi građanskog obrazovanja, te dr.sci Ljiljana Jerković i doc.dr Margareta Skopljak, saradnice na predmetu metodika nastave građanskog obrazovanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovaj jedinstven susret javnih univerziteta okupio je 123 studenta svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, koji su nakon stručnog panela posjetili Umjetničku galeriju BiH i Narodno pozorište u Sarajevu kako bi istraživali utjecaj angažirane umjetnosti na razvoj demokratske političke kulture društva. U Narodnom pozorištu studenti su prisustvovali i generalnoj probi za prvi čin Rossinijeve opere Il barbiere di Sivigli koju je na scenu sarajevskog pozorišta postavila talijanska grupa umjetnika Zero Positivo.

 

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje