Ataše Hersh otvorio prvu zajedničku univerzitetsku konferenciju

228
0

U suradnji s Uredom za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država CIVITAS je inicirao prvu zajedničku univerzitetsku konferenciju posvećenu temama iz oblasti građanskog obrazovanja koja je održana 3. i 4. decembra/prosinca u Sarajevu. U radu su učestvovali rektori, dekani, prodekani za nastavu, profesori i studenti svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, a program je, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu otvorenim proglasio Nicholas Hersh, media ataše Američke ambasade.

Prisutnima se obratila i rektorica Univerziteta u Tuzli prof.dr Nermina Hadžigrahić, a stručni panel vodili su prof.dr Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prof.dr Asim Peco, dekan Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, prof.dr Faruk Kozić, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, prof.dr Emir Vajzović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prof.dr Mile Ilić, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, prof.dr Damirka Mihaljević, Sveučilište u Mostaru i prof.dr Nevzet Veladžić, Pravni fakultet Univerziteta u Bihaću. Tema ovog panela bila je uloga univerziteta u obrazovanju informisanih, odgovornih građana koji kritički promišljaju društveno-političku zbilju, prepoznaju probleme javne politike, iznalaze, predlažu i zagovaraju usvajanje sistemskih rješenja za prepoznate probleme svjesni svoje individualne društvene, građanske odgovornosti.

Učešće u programu otvaranja uzele su i profesorice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr Lejla Kafedžić i doc.dr Sandra Bjelan Guska, članice CIVITAS stručnih timova za provedbu empirijskih istraživanja o postignućima učenika u nastavi građanskog obrazovanja, te dr.sci Ljiljana Jerković i doc.dr Margareta Skopljak, saradnice na predmetu metodika nastave građanskog obrazovanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovaj jedinstven susret javnih univerziteta okupio je 123 studenta svih osam javnih univerziteta u našoj zemlji, koji su nakon stručnog panela posjetili Umjetničku galeriju BiH i Narodno pozorište u Sarajevu kako bi istraživali utjecaj angažirane umjetnosti na razvoj demokratske političke kulture društva. U Narodnom pozorištu studenti su prisustvovali i generalnoj probi za prvi čin Rossinijeve opere Il barbiere di Sivigli koju je na scenu sarajevskog pozorišta postavila talijanska grupa umjetnika Zero Positivo.

 

Prethodni sadržajProjekt građanin: Tim učenika inicirao izradu Mjera javne politike na državnom nivou
Naredni sadržajStručni paneli Drugog dana konferencije

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje