Banjalučka noć u muzeju

182
0

Pripremila i izvještava: Ivana Kešić

 

Da li ste čuli za legendu o Safikadi?

Šta znate o 3D printingu?

Jeste li raspoloženi za noćni filmski maraton u muzeju? A koncert?

Ukoliko jeste, onda je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske kao domaćin CIVITAS programa „Noć u muzeju“ pravo mjesto za vas.

Muzej je osnovan 1969. godine nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Banja Luku. Pomoć koja je pristizala nije bila samo humanitarna i sanitarna već i ona koju je grad trebao za obnovu kulturnog života. Svoje radove banjalučanima su, iz solidarnosti, slali Umjetnici iz cijeloga svijeta. Prikupljeno je više od 800 djela koja su činila početni fundus, tada Umjetničke galerije, a danas Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Muzej se nalazi u jednoj od najreprezentativnijih građevina Banjaluke – staroj austrougarskoj željezničkoj stanici sagrađenoj 1891. godine, koja je namjenski adaptirana za potrebe muzejske institucije, a godine 2007. proglašena i nacionalnim spomenikom BiH.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u novije se vrijeme posebno istakao u povezivanju sa lokalnom zajednicom i podsticanju stvaralaštva mladih umjetnika za što mu je 2014. godine Forum slavenskih kultura dodijelio internacionalnu nagradu „Živa“. Iako programi i projekti muzejske pedagogije u ovoj instituciji nisu novost, s obzirom da je Muzej pokrenuo više inicijativa ne samo za rad sa djecom i mladima, već i drugim starosnim i interesnim kategorijama, posebno osobama sa invaliditetom, za Noć u muzeju pripremaju nam jedinstven, drugačiji i veoma interesantan program koji ne uključuje samo likovno stvaranje, već i radionice robotike, savremenih tehnologija, filma, plesa i muzike.

Banjalučke Romea i Juliju upoznat ćete kroz mobilnu aplikaciju: Safikadin zid. Prema legendi, Safikada si je zbog nesretne ljubavi i još nesretnijih okolnosti oduzela život na banjalučkoj tvrđavi, a danas ju slave kao simbol bezuvijetne posvećenosti i vječne ljubavi. Kao što Juliji iz Verone ljubavnici iz cijeloga svijeta šalju ljubavna pisma i na zid onoga za što se vjeruje da je njena kuća lijepe svoje poruke i ljubavne želje, prema ideji mladih informatičara, banjalučkoj Safikadi svoje će poruke zaljubljeni iz cijeloga svijeta slati putem mobilne aplikacije i postavljati ih na virtuelni zid.

U Noći u muzeju, nećete se baviti samo mobilnim aplikacijama. Istraživat ćemo instalacije, makete i upoznati se sa radom 3D printera u arhitekturi, arheologiji i umjetnosti, imati stručno vođenje kroz postavku internacionalne izložbe koja je u pripremi i koju će polaznici našeg NuM programa imati priliku pogledati među prvim posjetiteljima.

Centralna aktivnost je koncert na otvorenom, u kompleksu Muzeja u programu kojeg nastupaju učenici i mladi muzičari iz Banja Luke. Nakon koncerta, u paviljonima muzeja postavit ćemo jastuke, strunjače i prostirke, te se udobno smjestiti za noćni filmski maraton u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovo nezaboravno iskustvo upoznavanja jedne muzejske ustanove u Banja Luci nas očekuje 25. aprila, stoga ne zaboravite svoje prijave poslati na vrijeme.

 

Prethodni sadržajVremeplov programa “Noć u muzeju” koji ove godine putuje i u druge bh gradove
Naredni sadržajNuM2018: Franjevački samostan otvara vrata svog Muzeja za učenike iz cijele BiH

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje