Brčko ljetni kamp 2010

211
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta, organizovao je deveti Brčko ljetni kamp. Kamp, na kome je učestvovalo preko 280 učenika i preko 60 nastavnika, održan je u Brčkom od 01. do 05. jula ove godine.

Kamp je svečano otvorio gdin. Ronald E. Hawkins, ataše za kulture amabasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Učesnicima se ispred OHR ureda obratio gdin. Eric Stonecipher, zamjenik supervizora Brčko Distrikta, dok su otvaranju takođe prisustvovali i gradonačelnik Brčko Distrikta, Dragan Pajić, i šef Odjela za obrazovanje Brčko Distrikta, Rizo Čivić.

Tema ovogdišnjeg kampa je bila „UČITI I ŽIVJETI DEMOKRATIJU“. Više od 280 učenika iz 18 osnovnih i 18 srednjih škola iz svih kantona i regija u Bosni i Hercegovini razmjenjivalo je iskustva u toku svog rada na Projektu građanin gdje su radili na identifikaciji i riješavanju problema javne politike u svojim zajednicama. Ove godine, učenicima pobjednicima takmičenja Projekt građanin pridružilo se i 10 pobjedničkih timova učenika u okviru projekta „Učiti i živjeti demoratiju” koji je Civitas u protekle dvije godine implementirao u saradnji sa UNDEF-om.

Osnovni cilj Brčko ljetnog kampa je povezivanje i uspostavljanje čvršće saradnje između škola i učenika u Bosni i Hercegovini, kao i aktivnije ušečće nastavnika i učenika u demokratizaciji školskog okruženja. Ta saradnja je uspješno započeta u Sarajevu, za vrijeme Finalne smotre najboljih ekipa iz osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini održanoj u maju mjesecu ove godine.

U sklopu kampa održane su brojne edukativne radionice s ciljem povećanja znanja iz oblasti demokratije i ljudskih prava, kao i vještina učešća, timskog rada i saradnje kod mladih ljudi. Pored ovoga, kamp je naravno obuhvatao i zabavne sadržaje sa ciljem zbližavanja mladih ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine putem fokusiranja na njihove sličnosti, a ne razlike.

Prethodni sadržajM. L. Oates se susrela sa Civitas volonterima
Naredni sadržajSvjetski kongres građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje