Brčko ljetni kamp 2011

161
0

Deseti Brčko ljetni kamp organiziran je za 316 učesnika iz svih dijelova države u periodu od 29.06.2011. do 03.07.2011.godine.

Ceremonija svečanog otvaranja Brčko ljetnog kampa bila je organizirana u sportskoj dvorani Ekonomske škole u Brčko. Ispred Američke ambasade u BIH učesnicima se obratio i kamp proglasio otvorenim gdin Jonathan M. Moore, zamjenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država. U ime domaćina na otvaranju su prisutne pozdravili gđica Sandra Sladaković, izvršna direktorica Civitasa, gdin Esad Atić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta, gdin Rizo Čivić, šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i gdin Anto Domić, dogradonačelnik Brčkog.

Specijalni program „Veče domaćina“ organiziran je prvi dan u Domu kulture u Brčkom.

Gđa Janet Miller, direktorica Ureda za odnose s javnošću pozdravila je učenike i nastavnika i govorila o svom iskustvu u pripremi prvog i desetog Brčko ljetnog kampa.

Tema ovogodišnjeg kampa je „Interkulturalizam“. Radionice za učesnike organizirane su za učenike i nastavnike podjeljenje u 18 mješovitih grupa od kojih je svaka imala po jednog predstavnika iz svake škole čije su učesnici učestvovali na kampu. U prijepodnevnim satima za učesnike su bile organizirane edukativne radionice na kojima su učili o interkulturalnom dijalogu, eliminaciji stereotipa i predrasuda između kulturološki različitih grupa i razvijali vještine promocije kulturne različitosti, interkulturalnog mira i razvoja. Sportske igre, umjetničke radionice i takmičenja u plesu bila su organizirana u poslijepodnevnim satima.

Gđa Sunshine Ison, ataše za kulturu i obrazovanje Američke ambasade je facilitirala dvije radionice: Quilting – radionica tradicionalne američke rukotvorine i kreativno pisanje na engleskom jeziku za učenike srednjih škola. Gđa Rahela Džidić, specijalista za edukaciju Američke ambasade facilitirala je radionicu engleskog jezika za učenike osnovnih škola i takmičenje u spelovanju.

64% učesnika se po završetku kampa pridružilo Mreži mladih Civitasa i u narednom periodu će raditi na uspostavljanju multietničkih timova koji je promovisati toleranciju, interkulturalni dijalog, nenasilnu komunikaciju i volonterizam, te raditi na rušenju barijera između različitih kultura i nacija. Ovi lokalni timovi će inicirati interkulturalne volonterske aktivnosti u svojim zajednicama i utjecati na donošenje odluka na lokalnom, kantonalnom/županijskom/regionalnom, entitetskom i državnom nivou.

Prethodni sadržajDeset godina Brčko ljetnog kampa
Naredni sadržajPeta konferencija Mladih snaga

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje