Brčko ljetni kamp 2022. – drugi, treći i četvrti dan

140
0

Nakon svečanog otvaranja jubilarnog dvadesetog Brčko ljetnog kampa, učesnici su imali priliku uživati u bogatom programu.

Program drugog i trećeg dana kampa, učesnici su, tradicionalno, provodili na Izletištu Brka, gdje su u prirodnom okruženju bili dio mješovitih grupa za osnovne i srednje škole, te uz svoje trenre prisustvovali kreativno-edukativnim radionicama.

U sklopu drugog dana kampa, učenici osnovnih i srednjih škola u svojim mješovitim, prisustvovali su na dvije radionice; radionica koja imaju za cilj bolje upoznavanje i timsko povezivanje, te radionica u sklopu koje učenici upoznaju ciljeve održivog razvoja i koja učenike potiče na razmatranje onih rješenja, praksi i politika koje oni mogu sprovesti sami, kao pojedinci i kao manje zajednice kako bi dali svoj doprinos u rješavanju globalnih problema.

Trećeg dana, vrijedne kamperi su se, kroz treću i četvrtu radionicu, počeli upoznavati i raditi na svom manifest dokumentu, razgovarajući o prethodno usvojenim ciljevima održivog razvoja, politikama i programima  održivog razvoja u lokalnoj zajdnici i upoznavajući se sa CIVITAS perspektivom doprinosa škola obrazovanju za mir i održivi razvoj.

Osim radionica, na izletištu Brka, učesnici su imali priliku družiti se sa domaćinima, skautima Brčko distrikta BiH, ali i opustiti se uz plesne korake koreografije Manifesto, koju potpisuje profesorica matematika Alma Fazlović.

Ostatak slobodnog vremena, kamperi su provodili zabavljajući se u prirodi izletišta ili na sportskim terenima koji uključuju; teren za košarku i nogomet i odbojku na pijesku.

Četvrtog dana kampa, povodom jubilarnog organizovanja ljetnog kampa – CIVITAS ljetne škole demokratije, učenici su, u atrijumu Gimnazije Vaso Pelagić, privodili kraju radove na umjetničkoj instalaciji “Dijete mira”, a osnovnu bazu satute su prethodno pripremili nastavnici tokom dva dana na izletištu Brka, pod mentorstvom autora same instalacije, nastavnikom Sabahudinom Travnjakom.

Nakon toga, upriličen je odlazak u Luku Brčko, gdje je učesnike dočekala Snježana Petrović Novaković, koja je srdačno pozdravila kampere i upoznala ih sa historijskom pozadinom i sadašnjim radom Luke.

 

Prethodni sadržajOtvaranje jubilarnog dvatesetog Brčko ljetnog kampa
Naredni sadržajZatvaranje jubilarnog dvadesetog Brčko ljetnog kampa

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje