Certifikacija nastavnika u školskoj 2013./2014. godini

178
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS će u školskoj 2013./2014. godini provesti program certifikacije nastavnika koji predaju/ili će predavati građansko obrazovanje u osnovnim i srednjim školama.

Podsjećamo da je u skladu s ranije potpisanim memorandumima o saradnji između Civitasa i resornih ministarstva obrazovanja u našoj zemlji certifikacija je obavezan program stručnog usavršavanja za ovu naučno-pedagošku oblast. Pozivamo ministarstva i pedagoške zavoda da dostave listu nastavnika koji trenutno predaju predmet, a nisu certificirani kako bi im se mogla dati prednost pri izboru kandidata.

Program certifikacije stipendijski je program koji organiziramo u saradnji i uz finansijsku podršku Američke ambasade u Sarajevu. Organiziran je u skladu s bolonjskim standardima i ima za cilj kod nastavnika razviti 31 kompetenciju potrebnu za poučavanje univerzalnih vrijednosti demokratije i ljudskih prava. Program čine teorijsko-metodička instruktivna nastava, polaganje teorijsko-metodičkog testa i praktičan rad – praktikum portfolio.

Instruktivna nastava uključuje predavanja, aplikativne vježbe, instrukcije i individualni rad. Sve module instruktivne nastave predaju profesori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, istaknuti eksperti za pravo, ekonomiju, politologiju, filozofiju i druge naučno – stručne oblasti programa certifikacije. Teorijsko – metodički program vrednovan je sa 6 kredita ECTS sistema. Praktičnim dijelom certifikacije predviđen je rad učesnika na razvojnom portfoliju, nakon položenog testa. Ovaj portfolio treba da pokaže uspjeh i angažovanje kandidata na 4 polja: praksa u razredu, aktivno učenje, demokratizacija školske sredine i profesionalni razvoj.

Prethodni sadržajIz novog “Buđenja” izdvajamo: Građani u borbi protiv korupcije „Korupcija na recept i fakturu“
Naredni sadržajPraktikum portfolio sesija i II redovni rok programa certifikacije nastavnika

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje