24. Godišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja održat će se za vikend 15. – 17. septembra/rujna 2023., u hotelu “Sunce” u Neumu. U programu konferencije očekujemo 120 nastavnika i nastavnica, stručnjaka i stručnjakinja, te predstavnika i predstavnica obrazovnih vlasti.

Učešće/sudjelovanje u programu konferencije ostvaruje se na tri načina:

  •  na poziv organizatora, prema posebnim zaslugama, uz obaveznu pismenu potvrdu dolaska, prema instrukcijama naznačenim u pozivu;
  •  prijavom putem online obrasca i nakon odluke organizatora o popunjavanju dodatnih mjesta. Za online prijavu kliknite ovdje.
  • nominacijom ministarstva/pedagoškog zavoda (delegacije institucija)

Program konferencije čine stručna predavanja, panel diskusije i laboratorije za praktičare. Stručna predavanja rezervirana su za naše goste iz država članica Europske unije i država Zapadnog Balkana. Ova predavanja traju 40 do 45 minuta, nakon kojih slijedi 15 do 20 minuta za pitanja i diskusiju. Tematski, stručna predavanja govore o standardima, programima i primjerima dobre prakse u stručnom usavršavanju i profesionalnom razvoju nastavnog kadra, te korelaciji kompetencija nastavnika i nastavnica s kvalitetom nastave i ishodima učenja koje postižu učenici i učenice.

Panel diskusije su drugi, stručni dio programa, a pripremaju ih i vode stručnjaci i stručnjakinje naših javnih univerziteta. Ove diskusije imaju stručnog moderatora/moderatoricu, koji/koja vodi razgovor s tri ili više gostiju, također stručnjaka i stručnjakinja za naznačenu temu.

Konačno, treći element programa čine laboratorije za praktičare u kojima ćemo pokušati definirati i predložiti sveobuhvatani program – protokol stručnog usavršavanja, koji osposobljava svršenike osnovnih, nastavničkih studija da poučavaju nastavne sadržaje predmetne nastave građanskog obrazovanja, kontinuirano unaprijeđuje njihove kompetencije za kvalitetnu realizaciju nastave ove nastavne oblasti i konačno usmjerava nastavnike i nastavnice ka kriterijima i instrumentima za vrednovanje i samovrednovanje njihove kompetencija i rezultata rada, potiče predstavljanje i razmjenu primjera dobrih praksi, te vodi ka razvoju osjećaja (su)odgovornosti za vlastiti profesionalni razvoj i stručno usavršavanje.

Svi akreditovani učesnici i učesnice/sudionici i sudionice programa Godišnje konferencije 2023. mogu svoje stručne i istraživačke radove, tematski relevantne članke i primjere dobre prakse pripremiti i dostaviti E-poštom na adresu info@civitas.ba do 21.08.2023. uz naznaku “Godisnja konferencija: za e-materijale laboratorija”

Prijavni proces planiramo zaključiti do 30.08.2023. Nakon ovog roka svim učesnicima/sudionicima programa ćemo E-poštom dostaviti pozivnice s agendom. Oni koji su ostvarili prisustvo na više od 80% sadržaja i bili aktivno uključeni u sve sesije laboratorija strateškog planiranja, ostvaruju pravo na potvrdu o stručnom usavršavanju, koja će im se izdati najkasnije do 30.09.2023.

CIVITAS Godišnja konferencija – Neum, novembar/studeni 2022.

Prethodni sadržajPoziv za edukatore i edukatorice
Naredni sadržajOBAVJEŠTENJE ZA KANDIDATE I KANDIDATKINJE PROGRAMA CIVITAS CERTIFIKACIJE

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje