CIVITAS programi za nastavnike u novoj školskoj i kalendarskoj godini

194
0

Početak nove kalendarske godine, u CIVITAS Obrazovnom centru za demokratiju i ljudska prava označit će početak instruktivne nastave za program stručnog usavršavanja – dokvalifikacije, koji je priznat i kao program certifikacije nastavnika za izvođenje predmetne nastave građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama. Instruktivna nastava počinje 15.01.2018., a prijavni proces će biti otvoren mjesec dana ranije. Od kandidata se traži završen dodiplomski studij iz oblasti društveno-humanističkih nauka, nastavnički smjer ili studij društveno-humanističkih nauka sa naknadno položenom pedagoškom grupom predmeta. Prednost imaju profesori filozofije i sociologije (za srednje škole) i nastavnici povijesti/historije/istorije i geografije (za osnovne škole).

Ovaj stipendijski program realizira se kroz 12 modula instruktivne nastave i kod kandidata treba razviti  31 kompetenciju potrebnu za izvođenje predmetne nastave građanskog obrazovanja u gimnazijama, srednjim stručnim školama i završnim razredima osnovne škole. Trajanje programa je 80 kontakt sati predavanja i 40 sati individualnog rada. Nakon odslušane nastave kandidati pristupaju završnom testu. Pravo polaganja imaju u tri ispitna roka, a za zadovoljiti trebaju minimalno 67%. Termin polaganja u januaru 2018. će tako uz kandidate novog ciklusa biti otvoren i za kandidate koji su ranije odslušali instruktivnu nastavu, a do sada nisu zadovoljili na teorijsko-metodičkom testu.Uspješno položen test za nastavnike označava početak rada na praktikum portfoliju koji traje šest mjeseci i s kojim završava program stručnog usavršavanja, vrednovan sa 12 ECTS kredita

Uz praćenje rezultata nastavnika-kandidata prati se i učinkovitost samog programa zbog čega kandidati po dolasku pristupaju pre-test evaluaciji. Prema prošlogodišnjim rezultatima ovaj je program stručnog usavršavanja unaprijedio znanja nastavnika za čak 41,74% nakon teorijsko-metodičke instruktivne nastave. Kandidati su na ulaznom testiranju imali ukupno 2077,5 tačnih odgovora, odnosno postigli su prosječan uspjeh 27,33%, a nakon instruktivne nastave, na završnom testiranju, njihov je prosječan uspjeh sa 5249 tačnih odgovora bio 69,07%. Uz prag prolaznosti od 67,00% već na prvom testiranju teorijsko-metodički dio program stručnog usavršavanja i dokvalifikacije uspješno je završilo 60 od 76 kandidata.

Za više od 6000 nastavnika razredne nastave ove ćemo godine pokrenuti online platformu ranog odgoja i obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo. E-learning CIVITAS programom nastavnicima će biti dostupni nastavni sadržaji i radni zadaci za učenike koji se odnose na razvoj građanskih kompetencija u razrednoj nastavi osnovne škole. Platforma će također koristiti i odgajateljima predškolskog programa za koje su obuke i stručna savjetovanja realizirana početkom nove školske godine.

Predmetnim nastavnicima planiramo predstaviti dva nova didaktičko-metodička priručnika i programe savjetovanja za primjenu Zajedničkih jezgri NPP za građansko obrazovanje baziranih na ishodima učenja u predmetnoj nastavi građanskog obrazovanja.

Sve programe stručnog usavršavanja pripremaju profesori javnih univerziteta u BIH angažirani kao predavači na katedrama za studijske programe koji uključuju univerzitetski CIVITAS program građanskog obrazovanja. Programi su namijenjeni nastavnicima koji izvode neki oblik nastave građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, a realiziraju se kao stipendijski programi i finansirani su grantovima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Izvještava: Ivana Kešić, CIVITAS program manager

Prethodni sadržajJavni natječaj/konkurs osnovnim i srednjim školama za učešće u programu „Demokratsko i sigurno školsko okruženje“
Naredni sadržajVrijeme je za praktičnu nastavu građanskog obrazovanja. Podsjećamo sve učenike i nastavnike na dva zlatna pravila:

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje