CIVITAS u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu

185
0

Naša posljednja stanica u ovoj sedmici donacija udžbenika bio je Maglaj, grad koji u potpunosti devastiran uslijed poplava. Izuzetno nas raduje da smo ovom prilikom udžbenike uručili u prisustvu velikog broja učenika Prve osnovne škole, koja je bila naš domaćin.

Zeničko-Dobojski kanton prvi je u Bosni i Hercegovini, još 90-tih godina uveo sadržaje građanskog obrazovanja u svoje osnovne i srednje škole. Danas se ovaj kanton može pohvaliti da su odgoj i obrazovanje za aktivno i odgovorno građanstvo integrisani u zvanične nastavne planove i programe kako škola tako i predškolskih ustanova i Univerziteta Zenica. U svom govoru ministar Mirko Trifunović istako je značaj i opredjeljenost ministarstva za razvoj i unaprijeđenje programa koji doprinose očuvanju univerzalnih vrijednosti demokratije, ljudskih prava i tolerancije.

Donaciji udžbenika prisustvovali su i direktorica Pedagoškog zavoda Munevera Selmanović i njen savjetnik Mirza Čehajić. Direktorica je prisutnima predstavila primjer uspješne prakse integracije pristupa učenju baziranom na razvoju ključnih kompetencija koji (ponovo pionirski) provodi Pedagoški zavod ovog kantona.

Nama je bilo zadovoljstvo predati udžbenike biblioteci koja uz sve poteškoće i dalje drži otvorena vrata za svoje učenike; u prisustvu predstavnika obrazovnih vlasti koji su kako lično, tako kao predstavnici institucija koje predstavljaju istinski borci za kvalitetno obrazovanje.

Prethodni sadržajTuzlanskom kantonu donirano 2090 udžbenika
Naredni sadržaj2290 udžbenika za Kanton Središnja Bosna

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje