CIVITAS udžbenici – očitovanje izdavača

471
0

Zbog upita roditelja, učenika i nastavnika još jednom naglašavamo:

SVI udžbenici za nastavne predmete građanskog obrazovanja, kao i didaktičko-metodički priručnici za nastavnike, profesore i odgajatelje DONACIJA su Vlade Sjedinjenih Američkih Država i potpuno besplatno distribuiraju se školama u našoj zemlji.

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS kao izdavač ovih udžbenika obraća se pedagoškim zavodima i ministarstvima obrazovanja Republike Srpske, Distrikta Brčko i kantona/županija Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se mapiralo stanje i utvrdila potreba za udžbenicima. Prema projekcijama potreba, grant sredstvima Vlade SAD-a štampaju se ranije od ministarstava odobreni udžbenici i didaktičko-metodički priručnici koje CIVITAS donira pedagoškim zavodima, odgovornim za dalju distribuciju udžbenika.

Udžbenike u školama zadužuje školske biblioteke. Odgovornost je bibliotekara škole i predmetnog nastavnika da svakoj generaciji učenika omogući pristup udžbenicima i pobrine se da se isti na kraju godine vrate u biblioteku kako bi ih mogla koristiti naredna generacija.

U slučaju da se u vašoj školi promjenio broj učenika ili je iz drugih objektivnih razloga potreban dodatni broj udžbenika škola se treba obratiti pedagoškom zavodu koji može odgovoriti na te potrebe ili dalje, u koordinaciji sa CIVITASom, osigurati dodatne udžbenike.

Na svakom primjerku udžbenika jasno stoji istaknuto da je riječ o besplatnom udžbeniku – donaciji Vlade SAD-a. Svako neautorizovano umnožavanje ili prodaja ovih udžbenika predstavlja otuđenje školske imovine i zloupotrebu donacije što je prema važećim propisima u BIH kažnjivo dijelo. Apelujemo na sve roditelje i predmetne nastavnike da ne kupuju udžbenike koji su otuđena donacija, te da takve prakse, kao i potrebu za udžbenicima prijave nadležnom pedagoškom zavodu, odnosno ministarstvu obrazovanja ili direktno CIVITAS-u.

Prethodni sadržajOvog vikenda potvrdite svoje učešće u programu CIVITAS godišnje konferencije
Naredni sadržajNaši učenici u borbi za zaštitu životne sredine

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje