CIVITAS Univerzitetska mreža: studentski istraživački projekti

184
0

U zaključcima i preporukama prve CIVITAS univerzitetske konferencije, održane u decembru 2018. godine, istaknuta su dva zahtjeva studenata:

 • omogućiti studentima uključivanje u naučno-istraživački rad,
 • dati više prostora i prilike studentima da iskažu svoje mišljenje, stavove i prijedloge rješenja za probleme prepoznate u društvu.

Tragom ovih preporuka, u novoj školskoj i akademskoj godini odlučili smo podržati studentske istraživačke projekte u oblasti prepoznavanja različitih problema javne politike i iznalaženja rješenja za te problema kroz utjecaj na mjere javne politike i procese javnog odlučivanja.

Da bi dobili podršku, prijedlozi studentskih istraživačkih projekata trebaju odgovoriti na ove zahtjeve:

 1. Studentske istraživačke projekte realizuje tim od 10 studenata jednog od osam javnih univerziteta u zemlji.
 2. Istraživački tim čine studenti koji su tokom prethodnih stadija obrazovanja slušali nastavni predmet građanskog obrazovanja i pohađali njegovu praktičnu nastavu „Projekt građanin/Projekat Ja građanin“.
 3. Studentski istraživački projekti imaju jasno definiran predmet istraživanja koji se odnosi na prepoznavanje i iznalaženje rješenja za probleme javne politike u zajednici.
 4. Istraživanje koje studenti planiraju provesti od strateške je važnosti za univerzitetsku i lokalnu zajednicu i ima potencijal da unaprijedi područje istraživanja.
 5. Istraživački projekt usmjeren je na izvođenje preporuka koje imaju visoku mogućnost provedbe u zajednici.
 6. Mogućnost provedbe i konkretne koristi koju donosi istraživački projekt usmjereni su na rješavanje različitih problema javne politike i veće uključivanje građana, osobito mladih, u procese javnog odlučivanja na lokalnom i drugim, višim nivoima vlasti.
 7. Projektni prijedlog doprinosi općem podizanju političke i informacijske pismenosti, kao i afirmaciji univerzalnih vrijednosti mira, demokratije, ljudskih prava i sloboda.

Zainteresirane studentske grupe mogu se prijaviti za podršku studentskim istraživačkim projektima slanjem prijave putem elektronske pošte na adresu info@civitas.ba najkasnije do 18.11.2019.

Rok za realizaciju istraživanja je 40 dana.

Projektna dokumentacija uključuje:

 • sažetak projektnog prijedloga sa istaknutim zahtjevom za podršku projektu
 • jasno naveden problem javne politike koji se istražuje i prijedlog rješenje tog problema čija se efikasnost ispituje
 • spisak studenata koji čine projektni istraživački tim sa kontakt podacima ime i prezime, odsjek, fakultet, univerzitet, godina studija, e-mail i kontakt telefon. Kao istraživački tim prijaviti se mogu studenti različitih odsjeka i fakulteta unutar jednog univerziteta.
 • izjava profesora koji prihvata mentorstvo na ovom istraživačkom projektu i njegova/njena biografija.

Prethodni sadržajGodišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja, Banja Luka 2019.
Naredni sadržajNajava: Smotra malih građana 2019

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje