Danas: Volonterske akcije širom BiH – pratite uživo

263
0

CIVITAS se odlučio pridružiti sjajnoj inicijativi za obilježavanje Dana mira. U osam gradova u BIH danas će se provoditi volonterske akcije različitog tipa. Dešavanja sa tih akcija možete pratiti uživo putem naše Facebook stranice ili na ovoj web stranici.
Gradovi gdje se održavaju akcije su: Srebrenik, Tuzla, Doboj, Mostar, Sarajevo, Brčko, Bijeljina i Konjic.

Pratite naše vrijedne volontere, a ako ste u blizini, slobodno se pridružite!

Mostar – 09:00 sati – Učenici Srednje škole Fra Grge Martića nalaze se u “Egipatskom selu”, centru za nezbrinutu djecu, gdje zajedno sa mališanima imaju kreativne radionice na temu „Dana mira“.
Trenutno 12 volontera uz razgovor na razne teme upoznaju se sa njihovim načinom života, za koji treba puno snage, razumijevanja i strpljenja.
10922198_10153180791891844_1408906120_n
Srebrenik, 09:15 sati – Volonteri iz Srebrenika su spremni u autobusu za Špionicu gdje će posjetiti Pravoslavnu crkvu i pokazati koliko je naše bogatstvo u različitostima i kako nas samo zajedničke ideje mogu ujediniti i pokazati koliko smo snažni. U posjetu sakralnim objektima sa tog područja se zaputilo 40 volontera.
 
–  Tuzla, 09:30 sati, Volonteri iz Tuzle počinju sa radionicom slikanja animiranih likova u Udruženju za djecu sa posebnim potrebama. 20 volontera svoj društveno korisni rad upražnjavaju kroz slikanje poznatih animiranih likova sa djecom sa posebnim potrebama sa namjerom da ovaj dan zajedno učine vedrijim i šarenijim za sve. Uskoro očekujemo i njihove fotografije!
 
– Bijeljina, 10:00 sati – Volonteri iz Bijeljine upravo su počeli predavanje o Martinu Lutheru Kingu i njegovom uticaju na Američko društvo. Volonteri će u znak širenja mira izvesti performans pravljenja znaka mira svojim tijelima. Akcija se održava u “Ekonomskoj školi” Bijeljina, a zatim i u osnovnoj školi “Meša Selimović” Janja. Trenutno je tamo 19 volontera.
001
 – Srebrenik, 10:30 sati – Volonteri iz Srebrenika su u posjeti crkvi Svetog Josipa u Špionici! Poslije predavanja u ovom objektu uputit će se u Pravoslavnu crkvu, a zatim i u najstariju džamiju u Špionici.
002
 – Sarajevo, 11:00 sati, Učenici “Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn” su proteklih dana radili na prikupljanju udžbenika i knjiga za školsku biblioteku, kao i za učenike slabijeg materijalnog stanja. Danas se u toj školi provodi i akcija „Jedan nastavnik – jedna knjiga“ gdje će nastavnici iz svoje biblioteke donirati knjige za potrebe škole.
 
– Brčko, 12:00 sati, i danas su volonteri VIII osnovne škole Brka (15 volontera) u svojim aktivnostima otišli korak dalje, te odlučili da u prostorijama škole redovno organizuju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Na zadnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi volonteri su u prostorijama škole ugostili dvadeset dobrovoljnih darivaoca. Volonteri su zadovoljni time što su se stanovnici odazvali i ovoj akciji, te na taj način pomogli da se uspješno završi još jedna humanitarna akciji koja polako postaje tradicija u Osmoj osnovnoj školi.
 
–  Sarajevo, 12:00 sati, Još jedna akcija u Sarajevu, 14 volontera osnovne škole “Aleksa Šantić” uz svoje nastavnike Amelu Ahmethodžić i Sabinu Karović u akciji “Budi mi prijatelj” ovog hladnog i kišnog dana na Saraj Polju su nahranili zanemarene životinje.
10915231_842317865806880_5177384458056933781_n
– Doboj, 12:15 sati, – volonteri u Doboju odlučili su promovisati inkluzivno obrazovanje, odnosno, govoriti o preprekama i izazovima u kontekstu, te kroz kreativne radionice i igru inicirati povezivanje djece i mladih sa posebnim potrebama sa njihovim vršnjacima. O inkluziji govori Olivera Nedić, nastavnik u JU OŠ “Sveti Sava” Doboj, Snježana Bogojević, logoped u JU OŠ “Sveti Sava”, Sanja Živković, predsjednik Udruženja građana za pomoć djeci sa posebnim potrebama u Doboju i Vesna Vukmirović Šokčević, socijalni radnik i aktivista NVO “Šesto čulo” Doboj.U toku je kratak film koji govori o socijalnim aspektima inkluzije djece i mladih s posebnim potrebama. Poslije predavanja i kratke radionice, djeci i roditeljima se možete pridružiti u šetnji do gradskog parka u Doboju!
001
–  Srebrenik, 13:30 – volonteri u Srebreniku pod vodstvom vrijedne nastavnice Kimete Buševac su nastavili sa cjelodnevnim aktivnostima u Domu kulture Srebrenik gdje se održavaju radionice na temu “Učešća mladih” i “Volonterizam” kao promocija društveno-korisnog rada među mladom populacijom.
001
–  Tuzla, 14:00 – u Tuzli je završena radionica, a dio atmosfere prenosimo preko fotografija koje nam je poslao Saša Delić,  a dio atmosfere prenosimo sa ovom fotografijom! (više fotografija možete pogledati ovdje). 
002
Hvala svim volonterima koji su danas obilježili Dan mira i Dan Martina Luthera Kinga!
Prethodni sadržajNajčešća pitanja koja postavljate vezano za polaganje teorijsko-metodičkog testa
Naredni sadržajJavni poziv osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini – „Izbor najdemokratičnije škole”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje