Udžbenici za predmetnu nastavu građanskog obrazovanja

662
0

Prema iskazanim potrebama škola, CIVITAS će i ove godine donirati udžbenike za nastavni predmet građanskog obrazovanja. Donacija obuhvata 19 500 udžbenika za osnovnu i srednju školu, te priručnika praktične nastave koji će biti uručeni pedagoškim zavodima.

Uz pomoć SEED fondova Vlade Sjedinjenih Američkih Država do sada je školama u Bosni i Hercegovini donirano 1 045 000 udžbenika, od čega 34 000 udžbenika u posljednjoj donaciji prošle školske godine. Udžbenici jedinstvenog sadržaja za potrebe predmetne nastave građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama štampani su na tri jezika i dva pisma.

U Bosni i Hercegovini, građansko obrazovanje obavezni je nastavni predmet koji u nastavnim planovima i programima ima različite nazive kao što su Građanski odgoj i obrazovanje, Demokracija i ljudska prava, Politika i građansko društvo, Gospodarstvo, Politika i gospodarstvo te Demokracija i ljudska kultura. Postojeći nastavni predmet građanskog obrazovanja sadržajno prati zadatke prepoznate u Zajedničkim jezgrama NPP-a i integrira nizom posebnih inicijativa, uključujući političko obrazovanje, obrazovanje za ljudska prava, interkulturno obrazovanje, obrazovanje za rodnu jednakost, obrazovanje za društvenu pravdu te europsko i međunarodno obrazovanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni sadržajZbornik radova CIVITAS godišnje konferencije
Naredni sadržajIzazov za početak školske godine

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje