Dostupnost udžbenika za nastavu građanskog obrazovanja – odgovor na upite učenika i roditelja

289
0

Poštovani roditelji,
dragi učenici,

povodom upita koji su stigli na našu adresu obavještavamo vas da su udžbenici za nastavu građanskog obrazovanja (za osnovne i srednje škole) besplatni(!) i preuzeti ih možete u vašim školskim bibliotekama ili direktno od predmetnog nastavnika.

Svi udžbenici za predmetnu nastavu građanskog obrazovanja, odobreni od entitetskih ministarstava obrazovanja, štampani su na tri zvanična jezika u BIH i oba pisma. Ovi udžbenici, njihova priprema i štampa donacija su Vlade Sjedinjenih Američkih Država školama u Bosni i Hercegovini. Do sada je donirano više od milion udžbenika, a posljednja donacija je, prema potrebama koje su iskazali pedagoški zavodi, obnovila fundus dostupnih udžbenika. Škole su obavezne savjesno postupati prema donaciji, odnosno omogućiti učenicima preuzimanje udžbenika na početku školske godine i osigurati povrat udžbenika u školske biblioteke na kraju školske godine kako bi ih mogle koristiti nove generacije.

Prema izvještajima pedagoških zavoda o potrebnom broju udžbenika i evidenciji o donacijama koje je CIVITAS uručio prošle školske godine sve škole imaju dovoljan broj udžbenika kako bi svaki učenik koji sluša predmetnu nastavu građanskog obrazovanja imao svoj besplatan primjerak.

Molimo vas da udžbenike koji su nemarom ili krivičnim otuđenjem završili na crnom tržištu ne kupujete, jer time kršite osnovne principe odgovornog djelovanja u društvu, čemu nas uči nastava građanskog obrazovanja i ugrožavate svoja prava je je namjera donatora i CIVITAS Obrazovnog centra da obrazovanje za demokraciju i ljudska prava bude besplatno i dostupno svima!

S obzirom da se udžbenik ne nalazi u slobodnoj prodaji, ograničen broj primjeraka dostupan je u CIVITAS Uredu za potrebe naučnih i stručnih istraživanja i ustupa se na osnovu pismenog zahtjeva istraživača.

Ivana Kešić, CIVITAS program manager

Prethodni sadržajLapo: CIVITAS i Američka ambasada i ove godine omogućili su 120 sati pripremne nastave za 400 djece koja drugačije ne bi bila uključena u program predškolskog odgoja i obrazovanja
Naredni sadržajProfesor Hasanović: O značaju studentskog građanskog aktivizma

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje