Ellen Germain otvara 21. CIVITAS godišnju konferenciju, prvu organiziranu u Banjoj Luci

205
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH najavljuje održavanje 21. Godišnje konferencije posvećene temama iz oblasti građanskog obrazovanja sa više od 130 učesnika iz cijele zemlje.

Ova konferencija po prvi put se održava u Banjoj Luci za vikend 04. – 06. oktobra 2019.

Početak programa planiran je za petak, 04.10.2019. sa početkom u 17:00 sati u Kongresnom Centru Hotela Jelena. Učesnicima će se na otvaranju obratiti Elen Germain (Ellen Germain) zamjenica šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji.

Građansko obrazovanje u našoj zemlji sastavni je dio nastavnih planova i programa, od predškolstva do visokog obrazovanja. Samo u ovoj školskoj godini neki oblik nastave građanskog obrazovanja pohađa 204 764 učenika.

U Republici Srpskoj, Distriktu Brčko i kantonima Federacije BiH sadržaji građanskog obrazovanja poučavaju se interdisciplinarno u ranom obrazovanju i vaspitanju – predškolskim ustanovama i razrednoj nastavi osnovne škole. Zaseban nastavni predmet koji učenike osposobljava za aktivno i odgovorno građanstvo u demokratskom društvu izučava se u višim razredima osnovne škole i završnim razredima srednjoškolskog obrazovanja. Nastavnički fakulteti i studijski programi filozofije, prava i politologije svih javnih univerziteta u našoj zemlji sadržaje građanskog obrazovanja izučavaju kroz obavezni, jednosemsetralni nastavni predmet na dodiplomskom programu.

Za potrebe nastave građanskog obrazovanja CIVITAS je u prethodnih 20 godina obučio više od 40000 vaspitača, nastavnika i profesora, a školama je donirano preko milion udžbenika kako bi svaki učenik dobio svoj besplatan primjerak. Udžbenici za učenike i didaktičko-metodički priručnici za nastavnike štampani su na dva pisma i sva tri jezika naroda u BIH, a njihova štampa i distribucija finansirani su grant sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

 

Prethodni sadržajOdluka o učesnicima 21. CIVITAS Godišnje konferencije
Naredni sadržajGodišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja, Banja Luka 2019.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje