Festival Dječijih Prava, Srebrenik 2018.

229
0

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava nastavnici i učenici Prve osnovne škole iz Srebrenika, polaznici CIVITAS program Demokratske i sigurne škole i alumni „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenja pripremili su cjelodnevni program za Festival Dječijih Prava.

Program „Hajde svijete, budi dijete!“ počinje u 07:00 sati. Kada školsko zvono oglasi početak nastave, učenici i nastavnici zamijenit će uloge. Tako će nastavu u ovoj školi, na Međunarodni dan dječijih prava u obje smjene voditi djeca – učenici ove škole.

U 10:30 sati održat će se debata, a u 11:30 svečani defile gradom za koji učenici već pripremaju svoje poruke i zahtjeve za sigurno i zdravo odrastanje i kvalitetno obrazovanje.

Nakon defilea, na gradskom trgu će učenici, njihovi roditelji, nastavnici i okupljeni građani govoriti o pravu na obrazovanje o svojim pravima, o sigurnom i zdravom odrastanju djece u demokratskim školama i zajednicama, a festival će se moći pratiti i kroz cjelodnevna javljanja u programu Radio Srebrenik.

Poruka organizatora je da djeca imaju pravo na slobodu izražavanja, udruživanja, slobodan pristup informacijama i pravo na učestvovanje u procesima donošenja odluka.

Povodom Dana dječijih prava, CIVITAS i kolektiv Prve osnovne škole Srebrenik pozivaju sve nastavnike građanskog obrazovanja, škole, vijeća roditelja i učenika da govore o pravu djece na obrazovanje o njihovim pravima i aktivno djelovanje djece i mladih u društvu.

Koordinatorice festivala: Kimeta Buševac i Adina Arapčić

Prethodni sadržajСтудентска трибина са професором Илићем у Бањој Луци
Naredni sadržajAmerički Kutak Sarajevo: Izmještena nastava za studente Fakulteta političkih nauka UNSA

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje