Finalna smotra: Instrukcije za pobjedničke timove

80
0

Instrukcije za pobjedničke timove, koje su predstavljene danas, na orijentacionoj sesiji, dostupne su i na domeni praktične nastave.

https://civitas.ba/projek…/finalna-smotra-pobjednika-2023/

Nastavnicima su E-poštom dostavljeni detaljni planovi prevoza, dok će na domeni biti istaknute samo rute puta, bez detalja, kako bismo zaštitili sigurnost i privatnost učenika i učenica.

10 autobusa vanredne linije

Potrudili smo se rute organizirati na način da ne kružite i da se vozite na najkraćem mogućem pravcu. Nažalost, stanje na putevima je tako da vas nismo mogli poštedjeti ranog ustajanja. Potrebno je da planiramo polazak nešto ranije i zbog mogućih padavina, poplava, ali i zbog toga što ovaj put u zgradu Parlamentarne skupštine BiH ulazimo radnim danom, što znači da će provjere ulaska biti nešto strožije.

Za stanice smo planirali vaše škole. Ako škola nema dobar pristup, u dogovoru s nastavnikom/icom, za stanice smo odredili najbliža gradska stajališta. Iz sigurnosnih razloga, na našoj web stranici i društvenim mrežama naći ćete samo podatke o ruti prevoza. Nastavnicima će biti dostavljene informacije o konkretnim stanicama, satnicama, podaci o prevozniku, koji uključuju i ime vozača i njegov broj telefona. Svaki nastavnik/nastavnica će dobiti i pregled svih podataka o putnicima u autobusu. Ti podaci uključuju imena i brojeve telefona drugih nastavnika/ica, imena učenika/ica i brojeve telefona njihovih roditelja. Ovi podaci su strogo povjerljivi i mogu se koristiti samo u slučaju da:

 • ne možete dobiti vozača, pa zovete kolegicu/kolegu da provjerite da li će biti kašnjenja, ukoliko niste prva stanica svoje rute ili obratno, zovete jer ste primjetili kašnjenje i želite obavijestiti kolege i njihove učenike da ne čekaju predugo na ulici;
 • u slučaju da je iz sigurnosnih i zdravstvenih razloga potrebno pozvati roditelje nekog djeteta iz autobusa kojim se prevozite, a da to nije u mogućnosti učiniti njegov/njen nastavnik ili nastavnica.

Molimo sve nastavnike da ove podatke ne proslijeđuju ni učenicima, roditeljima, a onda logično ni bilo kome drugo, već ih zadrže za sebe i koriste samo u slučaju da je nužno. Učenike i roditelje trebate upoznati tek s konkretnom stanicom i vremenom polaska vaše ekipe.

 

Dolazak u Sarajevo

Po dolasku u Sarajevo dolazite ispred Parlamentarne skupštine BiH. Tu vas dočekuju volonteri. Od njih ćete dobiti užine.

 • Užinu čini paket: sendvič pohovana piletina, pita, flaširana negazirana voda i čokoladica.
 • Dobavljačima je naglašeno da ovi paketi ne smiju, ni u tragovima, sadržavati jagode, gljive i med, zbog prijavljenih alergija na njih.
 • Posebni obroci (vegetarijanski i bezglutenski obroci) će biti pripremljeni za one koji su to tražili. Prijave posebnih obroka podnosi nastavnik/ica. Volonteri znaju koje ekipe trebaju posebne obroke i oni će se pobrinuti da ti obroci dođu u prave ruke.

Užinu trebate pojesti ispred Parlamenta, jer u zgradu PSBiH nećete moći unijeti hranu, piće i zabranjene predmete i supstance (upaljači, sportski i kamperski noževi, oružje bilo koje vrste, čak i plastično, bilo kakve tečnosti i opijati).

 • Ukoliko iz medicinskih razloga trebate nositi ili nosite u/na sebi metalne naprave (fiksatori, pejsmejkeri isl) ili trebate pored sebe imati medicinska pomagala kao što su inhalatori za asmatičare ili pumpice i šprice za dijabetičare, molim vas da nam to najavite, ne samo zbog odobrenje već i iz razloga što neki od ovih medicinskih pomagala traže da ne prolazite kroz detektor za metal.

Ulazak u zgradu Parlamentarne skupštine BiH planiran je do 12:30.

 • To znači da posljednji pobjednički tim pristupa kontroli u 12:00, jer računamo na strožije sigurnosne/bezbjednosne mjere.
 • Ako dođete ranije, javite se volonterima, preuzmite užinu i možete prošetati.
 • Volonterima najavite vrijeme povratka kako bi vas mogli pratiti i 15-ak minuta ranije pozvati i podsjetiti na to da je vrijeme za povratak.

S obzirom da zgradu Parlamenta trebamo napustiti odmah po završetku programa, do 16:00, vrijeme prije zvaničnih obraćanja (otvaranje/otvorenje programa) iskoristite za fotografije u Sali, koje želite sačuvati za uspomenu.

Akreditacije

Svaki pobjednički tim zadužuje 3 vrste akreditacija. Učenici nose akreditacije pobjednika, a izdvojene su dvije akreditacije: akreditacija učenika/učenice koji/a će izložiti vaš rad u Parlamentu i akreditacija nastavnika/ice.

Akreditacija izlagača

je samo jedna za svaki pobjednički tim. Pripada učeniku/učenici koji izlaže vaš rad. Ovi učenici i učenice sjede u prvim redovima, na mjestima posebno označenim za njih. Vrijeme izlaganja je 60 sekundi – jedna minuta.

 • Kod izlaganja, fokusirate se na to da odgovorite na pitanja:
  • Iz kojeg grada i škole dolazite?
  • Koji problem ste istraživali i zbog čega vas baš taj problem posebno brine?
  • Koju politiku predlažete kao rješenje?
  • Što je vaš najveći uspjeh i na što ste, od svega što ste naučili, posebno ponosni?
 • Kada vas prozovemo, vaš izlagač prilazi govornici. Obraća se i predstavlja vaš rad.
 • Zatim preuzima ček nagradnog fonda.
 • Uzima ček i s čekom treba stati ispred predstavničkog postolja/stola. Kada svi završe svoje prezentacije, napravit ćemo zajedničku fotografiju.

Akreditacija nastavnika/ice

Iz našeg Malog rječnika demokratije/demokracije izdvojili smo pojmove, koji su istaknuti na akreditacijama vaših nastavnika i nastavnica. Zadatak za cijeli tim je da snimite video pojašnjenje pojma. Može to biti definicija problema i jedan primjer. Može biti cijela prezentacija, animacija, video u kojem se pojavljuju svi ili samo neki učenici i učenice, a može biti i ples, pjesma… budite kreativni.

 • Video snimite tako da on traje maksimalno 60 sekundi – 1 minutu.
 • Kameru (a može to biti kamera vaših mobilnih telefona) okrenite horizontalno – landscape.

Svoj video možete snimiti prvog ili drugog dana. Prije odlaska (u petak, do 12:00) pošaljite ga mailom na info@civitas.ba ili u viber poruci na broj telefona 065 323 881 (dežurni telefon).

Pregled programa

 

Drugi dan Smotre

Drugi dan Smotre ostajemo u hotelu. Doručak je od 07:00 do 09:00 S radom počinjemo u 09:00. Djelimo se u dvije sale za rad.

 • Sala 1: Osnovci
 • Sala 2: Srednjoškolci

U obje sale stolice su postavljene po dvije, jedna nasuprot drugoj. Model rada je kao na Speed Daiting susretu.

 • Zauzimate prvo slobodno mjesto. Bitno je da preko puta vas ne sjedi učenik/učenica iz vaše škole.
 • Kolegici ili kolegi trebate predstaviti problem koji ste istraživali i mjeru javne politiku koju vaš školski tim zagovara kao rješenje problema. To isto ćete čuti od njega/nje.
 • Kada se oglasi zvono, potražite novo mjesto za sjedenje. Ovoga puta naspram vas ne može sjediti učenik/učenica iz vaše škole ili škole s čijim ste predstavnikom/icom već razgovarali.
 • Do kraja radionice svi ćete znati najmanje 10 politika drugih pobjedničkih timova.

Za kraj: Vratite se u svoje školske timove – potražite učenike i učenice iz svoje škole. Kao školski tim, uz mentorstvo nastavnika/ice, pripremite osvrt na svoje iskustvo sudjelovanja/učešća u programu Smotre, predstavite politike drugih škola o kojima ste imali priliku čuti i naučiti nešto novo i nešto više. Navedite koje od tih politika su vam se posebno dopale i zašto, odnosno koje biste i vi podržali i/ili poželjeli kao nove politike u svojim zajednicama.

Svoje osvrte, baš kao i video pojašnjenja pojma možete predati organizatorima, na info pultu kod Recepcije ili poslati nam mailom na info@civitas.ba, odnosno u viber poruci na broj 065 323 881.

Nastavnici se, prije povratka, trebaju potpisati ugovor za nagradu. Ček koji vam uručujemo je simboličan. Novac od nagrade (800 KM bruto) će vam biti isplaćen na račun škole i/ili nastavnika/ice.

Ukoliko se iz bilo kog razloga osjećate nelagodno, ne sviđa vam se određeno ponašanje drugih, iskusili ste neki oblik nasilja, brinete za sigurnost ili zbog nečeg drugog POZOVITE ORGANIZATORE ILI NAM PUSTITE VIBER PORUKU NA BROJ 065 323 881. Na ovaj broj mogu nam pisati ili nas pozivati i roditelji, za sve informacije i utiske koje žele podijeliti s nama.

Zanimljiva mjesta u gradu Sarajevo, koje vam preporučujemo za posjetu i obilazak

ZGOŠĆANSKI STEĆAK IZ KAKNJA I ZEMALJSKI MUZEJ BIH

U Bosni i Hercegovini je, do sada, evidentirano više od 60.000 stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika. Prema mišljenju mnogih, najljepši među njima je Zgošćanski stećak čija je replika postavljena ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Replika je postavljena 2011. godine, a njeni autori su kipari Stjepan Gavrić i Nihad Kovačević. Orginalni stećak nalazi se tek nekoliko metara dalje, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH, pa je ovo prvo mjesto koje vam preporučujemo za posjetu i obilazak.

Zgošćanski stećak težak je 14.000 kg i ukrašen je najbogatijim motivima tadašnjeg doba. Pronašao ga je, u neposrednoj blizini Kaknja, na lokalitetu Crkvine, hi/istoričar/povjesničar Ćiro Truhelka, koji ga je 1914. godine prenio u Botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajevu. On nema natpis, a zbog izuzetne ukrašenosti smatra se da je to nekropola neke od značajnih ličnosti tog vremena.

VILSONOVO ŠETALIŠTE

Od Parlamenta i Muzeja prema zapadnom izlazu iz grada možete krenuti i najpopularnijim šetalištem u gradu. Riječ je o Vilsonovom šetalištu. Formirano je za vrijeme Austro-Ugarske vladavine, a prvo ime bilo mu je Kalajeva promenada, po zajedničkom ministru finansija Austro-Ugarske monarhije i upravitelju Bosne i Hercegovine – Benjaminu Kalaju. Nakon uspostave Kraljevine SHS, Kalajeva promenada dobila je naziv Vilsonovo šetalište, po predsjedniku SAD-a Thomasu Woodrowu Wilsonu, koji je 1917. objavio rat Centralnim silama, što je bila prekretnica u Prvom svjetskom ratu.

Sa obje strane šetališta su još početkom 20. stoljeća zasađeni gusti drvoredi lipe, koji ovo šetalište čine zelenom oazom u centru grada. Cesta koja prolazi šetalištem zatvorena je za motorna vozila svakim radnim danom nakon 17:00 i vikendom, pa se njome, u tim terminima kreću bicikli, romobili i građani na drugim/drugačijim točkovima (roleri). Uz šetnicu su postavljene i rekreacijske sprave.

Velike su mogućnosti da ćete do Parlamenta doći upravo cestom kroz ovo šetalište, ali kada dođe vrijeme za polazak prema hotelu, tom istom cestom ćete moći prošetati do autobusa, jer će ona nakon 17:00 biti zatvorena za automobile, a autobusi vas čekaju ispred Zemaljskog muzeja u 18:30.

 

STARI DIO GRADA, INDEXI I SARAJEVSKI ATENTAT

Svakako možete krenuti i u suprotnom pravcu, prema istočnoj kapiji grada, koja vodi u pravcu Trebevića i Jahorine. Proći ćete čuvenim ulicama velikog broja šetača, Titovom i Ferhadijom. Tu ćete naći ugositeljske objekte za tradicionalna jela, kuhinje egzotičnih zemalja Azije, ali i slastičarne i restorane brze hrane. Želite li tek sjediti, promatrati ljude i uživati u čaju ili kafi/kahvi/kavi, ponovo, ove dvije ulice i Baščaršija do koje vode pravi su odabir. Ne podižite glavu samo u visine. Mnoge oznake mjesta od posebnog značaj utisnute su u cestu, kao npr. ova oznaka za mjesto, za koje Sarajlije vjeruju da je mjesto dogovora o osnivanju jednog od čuvenih sarajevskih bendova – Indexa.

Baščaršiju iz perioda vladavine Osmanskog carstva u Bosni, ne treba posebno predstavljati. Po njoj je Sarajevo nadaleko poznato, ali u starom dijelu grada ne zaboravite otići i do Latinske ćuprije – Principovog mosta, mjesta Sarajevskog atentata koji je bio povod početka Prvog svjetskog rata.

 

Preferirate li društvene mreže kao dnevnike svojih iskustava, ne zaboravite naše hashtags #civitas #USAinBiH #ProjectCitizen #PG6248

 

Prethodni sadržajOdržana orijentaciona sesija za Finalnu smotru pobjednika 2023
Naredni sadržajSve spremno za svečano otvaranje Finalne smotre 2023

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje