Finalna smotra „Projekt građanin/Ja građanin“ – 300 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola govore o javnoj politici

172
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu biće domaćin 16. Finalne smotre programa „Projekt građanin/Ja građanin“ koja će se održati u Parlamentu Bosne i Hercegovine. U programu Finalne smotre učestvuje 300 učenika i nastavnika, članova pobjedničkih timova takmičenja „Projekt građanin/Ja građanin“.

Početak programa planiran je za subotu, 18.05.2013.godine u13:00 sati.

„Projekt građanin/Ja građanin“ predstavlja praktični dio građanskog obrazovanja, jedinog zvaničnog programa koji se implementira u svim osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine, a koji učenike podučava kako biti informiran, kompetentan i odgovoran građanin naše države. Svake godine u ovom programu učestvuje oko 40 000 učenika, a pobjednici kantonalnih/županijskih, regionalnih i Brčko Distrikt takmičenja svoja rješenja za probleme lokalnih zajednica imaju priliku predstaviti na Finalnoj smotri koja se tradicionalno održava u Parlamentu BIH.

Projekt građanin/Ja građanin
Školska takmičenja
Program se realizira na način da se u 600 osnovnih i 300 srednjih škola formira više od 5000 timova učenika koji rade na izradi projektnog portfolija. U ovoj fazi nastavnik-mentor upoznaje učenike sa pojmom i ciklusima javne politike, pojašnjava im strukturu vlasti u BIH i nadležnosti institucija vlasti. Učenici razvijaju vještine prikupljanja, sistematizacije, klasificiranja i obrade podataka; vještine prezentiranja i osposobljavaju se za primjenu stečenih znanja i vještina u rješavanju problema svoje zajednice.

Ciklus rada uključuje:
Istraživanje problema – ispitivanje javnog mijenja kroz ankete i upitnike, identifikacija stvarnog stanja po nekom pitanju kroz korištenje zvanične statistike, stručne literature i razgovore sa stručnjacima.
Ispitivanje postojećih i alternativnih mjera javne politike – analiza postojećih mjera s ciljem rješavanja i/ili preveniranja problema; ispitivanje prednosti i nedostataka rješenja koje predlažu različite interesne grupe u zajednici
Predlaganje rješenja – izrada vlastitog prijedloga mjere javne politike koja će dovesti do rješenja prepoznatog problema; ispitivanje i unaprijeđenje iznešenog rješenja kroz saradnju sa nastavnicima, roditeljima, upravom škole.

Ova aktivnost završava školskim takmičenjem na kojem se bira pobjednički tim koji će školu predstavljati na općinskom/opštinskom takmičenju.

Općinska/opštinska takmičenja
Timovi predstavnici škola takmiče se na općinskom takmičenju u dvije kategorije:
Kategorija 1: osnovne škole
Kategorija 2: srednje škole
Sudački tim čine tri člana od kojih jedan predstavnik jedinice lokalne samouprave.

U ovoj fazi projekta ocjenjuje se:
– Jasnost i preciznost izloženog projekta
– Ozbiljnost problema i njegova pristunost u zajednici
– Kvalitetno ocjenjene prednosti i nedostaci postojećih i alternativnih mjera javne politike
– Dali je predloženo rješenje realno, ekonomično i ostvarivo u uslovima zajednice
Kvaliteti snaga argumenata kojima je predstavljeno rješenje problema

Kantonalno/županijska, međuopštinska i Brčko Distrikt takmičenja
Pobjednici općinskih/opštinskih takmičenja predstavljaju svoja rješenja na kantonalnim/regionalnim takmičenjima. Ova takmičenja biće organizirana u 16 administrativnih/obrazovnih jedinica u BIH:
– Brčko Distrikt
– 10 kantona Federacije BIH
– 5 obrazovnih regija Republike Srpske (regija Banja Luka, regija Prijedor, regija Bijeljina, regija Doboj, regija Trebinje-Foča)

U ovoj fazi takmičenja uz kvalitetnu identifikaciju problema i objektivnu mogućnost realizacije predloženog rješenja ocjenjuje se i:
– Realizacija kampanje javnog zagovaranja za usvajanje rješenja na općinskom/opštinskom nivou
– Ostvarena partnerstva i dobijena podrška različitih interesnih grupa

Za pobjednika – predstavnika kantona/regije/Distrikta na Finalnoj smotri projekta bira se tim koji je:
– identifikovao opće prisutan problem u zajednici
– jasno odredio prednosti i nedostatke postojećih i alternativnih mjera
– predložio rješenje u vidu mjere javne politike
– kreiraoi proveo plan javnog zagovaranja za usvajanje predloženog rješenja
– uspostavio saradnju sa lokalnim vlastima s ciljem zajedničkog djelovanja na usvajanju i provedbi rješenja koje zagovara

Finalna smotra
Pobjednici svoje radove predstavljaju na Finalnoj smotri koji se tradicionalno organizuje u Velikoj Sali Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Program smotre koncipiran iz dva ključna dijela:
Revijalni program – predstavljanje pobjedničkih timova i njihovih projekata
Edukativni program – radionice i predavanja za učenike i nastavnike na temu javne politike i aktivnog građanstva

Prethodni sadržajOtvorena prva obuka za integraciju pristupa učenju i poučavanju koji se bazira na ključnim kompetencijama
Naredni sadržajNj.E. Patric S. Moon, ambasador SAD-a u BIH i ove godine otvara Finalnu smotru programa “Projekt građanin/Ja građanin”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje