Finalna smotra: Upute za učenike i nastavnike

262
0

Osnovnim i srednjim školama, učesnicima programa

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Sarajevo, 09.05.2018.

 

Predmet:      Finalna smotra školskog programa „Projekt građanin/Ja građanin“  – poziv i najava programa

Poštovani nastavnici i direktori,

čestitamo timovima Vaših škola osvojenu pobjedu u „Projekt građanin/Ja građanin“ takmičenju i ovim putem želimo vam iskazati srdačnu dobrodošlicu u Sarajevo, na završni, revijalni program takmičenja – Finalu smotru, koja će se održati za vikend 12.-13.05.2018.

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, Odjelom za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i kantonalnim ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima najavili su otvaranje 21. Finalne smotre „Projekt građanin/Ja građanin“ za subotu, 12.05.2018. godine, u Velikoj Sali Parlamentarne Skupštine BiH sa početkom u 13:00 sati.

Nakon otvaranja smotre, u periodu od 15:15 do 16:00 sati biće upriličena javna promocija učeničkih radova na trgu ispred Parlamenta, a program narednog dana (nedjelja, 13.05.2018.) rezervisan je za radionice i evaluaciju.

U ovom pismu vodimo vas kroz osnovne elemente pripreme i održavanja programa Finalne smotre:

Prijave ekipa

Prijave ekipa CIVITAS-u su, na osnovu rezultata takmičenja dostavile nadležne pedagoške službe, ministarstva obrazovanja i koordinatori CIVITAS Mreže. Ukoliko za Vašu ekipu nisu stigli svi podaci, tim Ureda CIVITAS će vas kontaktirati za dopunu istih. Podaci o ekipama treba da sadrže:

– naziv škole

– temu/problem koji je ekipa istraživala

– ime predmetnog nastavnika i imena učenika

– izjavu o posebnim prehrambenim navikama ili propisanim terapijama koje prima učenik/ica

– kontakt imena i brojeve telefona roditelja/staratelja

Za ulazak u Zgradu zajedničkih institucija nastavnici i punoljetni učenici trebaju imati ličnu kartu/osobnu iskaznicu, a maloljetni učenici pasoš ili drugi identifikacijski dokument sa fotografijom.

 

Dolazak ekipa

U Sarajevo dolazite organiziranim prevozom. Potrudili smo se da ni jedna ekipa ne putuje duže od četiri sata, a i to se vrijeme odnosi na najudaljenije lokacije (Bihać, Ljubuški, Trebinje). Plan prevoza sa rutama i satnicom ćete dobiti u toku sutrašnjeg dana. Za stanice su određene škole gdje god je to bilo moguće ili alternativno, gradske autobuske stanice.

Vaš dolazak planiran je do 11:30 sati kako biste imali vremena za užinu koja vas čeka po dolasku, prije početka programa. Na platou ispred Parlamenta će vas dočekati mažoretkinje i uputiti u program. Tu ćete, prije ulaska u zgradu Parlamenta pripremiti dokumente. Zabranjeno je unositi hranu, piće, hladno i vatreno oružje. To se odnosi i na upaljače, sportske noževe (sportsko-planinarska i kamp oprema) i otvarače za konzerve za koje se ranije znalo dogoditi da ih nađemo kod nastavnika i učenika.

Program u Parlamentu

12:30 – 13:00

Po ulasku u Parlament prolazite sigurnosnu kontrolu, imate zajedničko fotografiranje i na prvom spratu postavljate portfolio (izložba portfolija). Uz portfolio ostaju dva učenika, dok ostali učenici, u pratnji nastavnika odlaze u Veliku salu i zauzimaju svoja mjesta.

Otvaranje programa počinje u 13:00 sati i odvija se prema planu kako slijedi:

13:00 – 13:30           Otvaranje programa

13:30 – 14:00           Prezentacija CIVITAS programa povodom 21. Finalne smotre „Projekt građanin/Ja građanin“, dodjela posebnih priznanja, predstavljanje pobjedničkih ekipa

14:00 – 15:00           Prezentacije pobjedničkih ekipa

                                    Za ovaj dio programa odredit ćete jednog učenika koji će u trajanju od jedne minute (60 sekundi) predstaviti vaš projekat.

                                   Voditelj programa će prvo pozvati sve učenike, predstavnike ekipa osnovnih škola da izađu i stanu ispred panela. Potom će prozivati svaku školu posebno tako što će istači naziv                                     vaše škole, te grad/općinu i regiju/kanton iz kojeg dolazite. Učenik prilazi govornici i ima 60 sekundi da predstavi problem koji ste istraživali, mjeru javne politike koju                                                     zagovarate i ključni uspjeh/e vaše kampanje javnog zagovaranja.

                                  Nakon osnovnih škola, prema istom principu, održat će se predstavljanje ekipa srednjih škola.

U 15:00 sati završava zvanični program promocije pobjedničkih ekipa. U pratnji mažoretkinja koje su vas dočekale uputit ćete se na plato ispred Parlamenta gdje će biti održana javna promocija vaših portfolija. Portfolije ćete postaviti na Trgu, a za vas će i sve zainteresirane građane biti organizovan kratki plesno-muzičko-zabavni program u trajanju od 45 minuta.

U 16:00 sati pješice odlazite prema hotelu Holiday (nalazi se preko puta Parlamenta). Na parkingu ispred hotela vas čekaju autobusi da možete preuzeti svoje lične/osobne stvari i potom se uputiti prema Recepciji hotela kako biste zadužili sobu.

Zajednička večera planirana je u 19:00 sati.

Nedjelja, 13.05.2018.

Program drugog dana smotre počinje u 09:00 sati u Svečanoj Sali hotela. Tu ćemo imati kratku orijentaciju za zajedničku radionicu u kojoj će učenici jedni drugima predstaviti svoje pobjedničke projekte. Dan završavamo radionicom evaluacije koja traje do 12:00 sati.

U 12:00 sati preuzimate ručak i spremate se za napuštanje hotela.

Povratak kućama planiran je najkasnije u 13:00 sati.

U toku noći nije dopušteno napuštanje hotela bez pratnje nastavnika. Civitas je angažovao osiguranje koje će uz osoblje hotela brinuti za sigurnost svih učenika ali i poštivanje kućnog reda.

Dežurni CIVITAS brojevi telefona tokom vikenda su: 061 827 915 i 061 212 185.

U narednom pismu dobit ćete plan prevoza i kontakt podatke vozača kao i detaljnu satnicu programa sa najavom gostiju koji će vam se obratiti na otvaranju Smotre.

Do skorog susreta, srdačno vas pozdravljam,

Ivana Kešić,

CIVITAS program manager

Prethodni sadržaj21. Finalna smotra programa “Projekt građanin/Ja građanin” održat će se narednog vikenda u Sarajevu
Naredni sadržajKešić: U programu Finalne smotre sudjeluje 360 učenika, a javna promocija održat će se na Trgu ispred Parlamenta

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje