Godišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja, Banja Luka 2019.

159
0

Od 04.10. do 06.10.  je u Banjoj Luci održana 21. Godišnja konferencija CIVITAS školskih programa građanskog obrazovanja. U programu su učestvovale stručne delegacije Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske, Republičkog pedagoškog zavoda RS, Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta na čelu sa šefom Odjela Senadom Osmanovićem, Federalnog ministarstva obrazovanja, stručni saradnici i savjetnici resorsnih ministarstava obrazovanja i delegacije predagoških zavoda Kantona Sarajevo, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske – Kantona 10 kao i ministri Petar Galić, Ružica Mikulić, Rašid Hadžović, Amar Bešlija, Damir Omerdić; predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje – APOSO, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, dekani, profesori i studenti filozofskih fakulteta univerziteta u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Filozofskog fakulteta Sveučilišta Mostar, te nastavnici koji izvode predmetnu nastavu građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama iz cijele zemlje.

Na otvaranju se prisutnima obratila Ellen Germain, zamjenica šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH sa inspirativnim govorom i smjernicama za zajednički rad na postizanju integrisanog, inkluzivnog i kvalitetnog građanskog obrazovanja i obrazovanja uopće koje će mlade ljude pripremiti za aktivno i odgovorno djelovanje u zajednici i globalno građanstvo. Drugi dan programa o kompetencijama nastavnika i poučavanju za aktivno građanstvo govorila je Holly Zardus, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a.

U ovoj godini neki oblik nastave građanskog obrazovanja pohađalo je 204.764 učenika, od toga njih 147.100 u razrednoj nastavi osnovne škole i 57.664 u predmetnoj nastavi osnovne i srednje škole. Na izazove za naredni period odgovoreno je preporukama u oblasti stručnog osposobljavanja i usavršavanja nastavnika, interaktivnog poučavanja u učionici s fokusom na cikluse javne politike, kontinuiranog praćenja učeničkih postignuća, uspostavljanja školskih i lokalnih partnerstava s ciljem jačanja demokratičnosti klime i kulture škole, stvaranja inkluzivnog i sigurnog okruženja za učenja i odrastanje.

Konferencija je popraćena i od strane RTRS-a

 

Prethodni sadržajEllen Germain otvara 21. CIVITAS godišnju konferenciju, prvu organiziranu u Banjoj Luci
Naredni sadržajCIVITAS Univerzitetska mreža: studentski istraživački projekti

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje