Godišnja konferencija, Neum 2018

243
0

Dvadeseta godišnja konferencija strateškog planiranja za školske programe građanskog obrazovanja u organizaciji CIVITAS Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava i Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država održana je u Neumu za vikend 12.-14. oktobra 2018. Program je otvorila njena ekselencija ambasadorica Maureen Cormack koja se prisutnim obratila iznoseći viziju kvalitetnog i integriranog obrazovanja.

U programu konferencije učestvovalo je 13 delegacija Ministarstva civilnih poslova BIH, Agencije za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje, Vlade Brčko Distrikta, ministarstava obrazovanja i nauke Federacije BIH, ministarstava i pedagoških zavoda vlada kantona Federacije BIH i Republičkog pedagoškog zavoda Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske. Programu je prisustvovala i Leah Pease, šefica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a novoimenovana ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a, profesorica Holly Zardus vodila je prvi stručni panel o efektivnom poučavanju za aktivno i odgovorno građanstvo.

Stručne panele vodili su i dekani i profesori osam javnih univerziteta u našoj zemlji. Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mario Hibert predstavio je osnove informacijske i medijske pismenosti u nastavi građanskog obrazovanja, a profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Damirka Mihaljević je govorila o političkom obrazovanju i demokratizaciji. O rezultatima ranije provedenih empirijskih istraživanja o postignućima učenika u nastavi građanskog obrazovanja govorili su dekani i profesori Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Univerziteta u Tuzli, Zenici, Istočnom Sarajevu i Bihaću. Posljednji panel na temu “Organizacija inkluzivnog obrazovanja i metodika vaspitanja za demokratiju” za uvodničara ima prof. dr. Mile Ilić, Filozofski fakultet u Banjoj Luci.

Profesori nastavnog predmeta građanskog obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi svoje su stručne radove i primjere pozitivne prakse iznijeli na smotri poster-prezentacija, organiziranoj posljednji dan konferencije.

Prethodni sadržajPoster prezentacija – smotra nastavničkih radova i zaključivanje programa Dvadesete godišnje konferencije
Naredni sadržaj20th CIVITAS Annual Strategic Planning Meeting

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje