Gosti Konferencije, Neum 2017: Senad Osmanović, Šef Odjela za Obrazovanje Vlade Brčko Distrikta

195
0

 

Na početku prve plenarne sesije Godišnje konferencije o ulozi građanskog obrazovanja u procesu demokratskih društvenih promjena učesnicima će se obratiti Šef Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, profesor Senad Osmanović.

 

Kao profesor historije/istorije/povijesti Senad Osmanović pridružio se Mreži edukatora građanskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini još kao nastavnik ovog predmeta u osnovnim školama Distrikta Brčko. Bio je učesnik programa certifikacije, uspješno završio više lokalnih obuka za nastavnike, kao i Trening trenera za program Osnovi demokratije. Nakon imenovanja za Šefa Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, otvorio je i Šesnaesti ljetni kamp – Ljetnu školu demokratije za pobjednike takmičenja iz praktičnog dijela nastave građanskog obrazovanja „Projekt građanin/Ja građanin“.

U nekoliko javnih obraćanja profesor Osmanović ističe značaj razvoja građanskih kompetencija i pravilne primjene metodike nastave građanskog obrazovanja jer kako kaže „demokratija se živi, ona se ne može samo učiti.“ Zagovornik je osnaživanja demokratske klime i kulture škole i organizacije nastavnog procesa  u kojem je fokus na ishodima učenja, odnosno na učeniku, njegovom/njenom slobodnom i kreativnom djelovanju i odlučivanju u učionici, školi i lokalnoj zajednici.

 

 

Prethodni sadržajGost konferencije: Haris Slato, novinar i voditelj Al Jazeera Balkans
Naredni sadržajBilten konferencije – Stručni Radovi: Evaluacija u nastavnom predmetu građanskog obrazovanja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje