Govor CIVITAS izvršna direktorice Sandre Sladaković u programu Finalne smotre 2017.

258
0

Građansko obrazovanje, dragi učenici, priprema vas za ulogu aktivnih, odgovornih, informiranih i kompetentnih građana jer samo takvi građani mogu stvarati i održati demokratiju u svom društvu. Demokratska tranzicija počinje od nas samih; Od toga da svako od nas shvati da se njegova uloga građanina/građanke tek potvrđuje na izborima a ostvaruje u svakodnevnom procesu javne politike. Demokratija je živa onoliko koliko njeni građani uzimaju aktivnog učešća u procesima odlučivanja. Vaša je uloga da kritički promišljate, zauzimate i argumentirano iznosite svoje stavove, uočavate probleme i, u partnerstvu sa predstavnicima vlasti, rješavate probleme i unaprijeđujete svoje zajednice. Ključ uspjeha za demokratski razvoj su znanja, vještine, posvećenost i partnerstvo. Upravo tome vas uči praktična nastava građanskog obrazovanja. Raduje me da ste i ove godine govorili o aktuelninm temama kao što je zdravo odrastanje, škole bez nasilja, a niste zaboravili ni one čiji se glas u društvu slabije čuje – djecu s poteškoćama u razvoju i učenju kao ni socijalno ugrožene porodice, djecu i mlade.

Vi, odgovorni, aktivni i kompetentni mladi građani budućnost ste svojih zajednica, opština, regija/kantona/županija, distrikta, entiteta i naše zemlje.

Evropa je predstavila Referentni okvir ključnih kompetencija u kojem je kao jednu od ključnih prepoznala Interpersonalne i građanske kompetencije. Raduje me da mi sa ponosom možemo reći da je značaj ovih kompetencija u Bosni i Hercegovini prepoznat još od 1996. godine.

Unutar Federacije Bosne i Hercegovine, Zeničko-Dobojski kanton poveo nas je u procesu uvođenja interaktivne nastave odgoja i obrazovanja za aktivno i odgovorno građanstvo. Tuzlanski kanton, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Unsko-sanski Kanton najviše su učinili na polju institucionalizacije školskog programa i „Projekt građanin“ takmičenja, a sve odvažnije slijede ih Posavski kanton i Srednjebosanski kanton. Posebno želim pohvaliti naše nastavnike i profesore u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji kroz svoj rad, umreženi osiguravaju kontinutitet organizovanja takmičenja čak i onda kada izostane institucionalna podrška vlasti. Naš domaćin Kanton Sarajevo najbolji je primjer kako Projekt građanin donosi pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Gotovo svi projekti realizirani su u saradnji sa opštinama koje svake godine i finansijski podržavaju organizaciju opštinskih takmičenja.

Ponosni smo na obrazovne vlasti i nastavnike i profesore Republike Srpske i Distrikta Brčko koji ne samo da su institucionalizirali program građanskog obrazovanja nego i čuvaju tradiciju rekordnog broja učesnika školskih takmičenja, kao i njihove kolege u Tuzlanskom kantonu. Republika Srpska prva je uvela savjetnike odgovorne i za nastavu građanskog obrazovanja i provodi redovnu godišnju procjenu kvalitete nastavnog procesa ovog predmeta. Konstruktivnim savjetima zajednički nastojimo iznaći najbolja rješenja za kontinuirano unaprijeđenje kvalitete.

U Distriktu Brčko s ponosom ističemo da je naš nastavnik i trener, Senad Osmanović novi šef Odjela za obrazovanje. Vjerujemo, dragi učenici da će i mnogi od vas postati novi nastavnici građanskog obrazovanja, ali i da ćete biti odgovorni i aktivni građani bez obzira za koju se profesiju budete školovali i koji posao budete odabrali.

Čestitam vam na proglašenju za nauspješnije u „Projekt građanin/Ja građanin“ praktičnoj nastavi u školskoj 2016./17. godini i želim vam mnogo uspjeha u vašem ličnom, školskom i daljem profesionalnom i porodičnom životu.

Raduje me da ste danas s nama. Nadam se da ćete uspješno predstaviti svoje politike razreda i ugodno se osjećati u Sarajevu, gradu domaćinu ove Finalne smotre.

Prethodni sadržajProject Citizen Finals 2k17 in Bosnia and Herzegovina
Naredni sadržajIzazov za mjesec juni: Nemojte propustiti ovogodišnji Brčko ljetni kamp

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje