Govor izvršne direktorice na otvaranju modularne obuke za nastavnike

169
0

Poštovani nastavnici,

Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas na otvaranju novog ciklusa programa certifikacije nastavnika i zaželjeti Vam produktivan rad i učenje. Mi u CIVITAS-u vjerujemo da bez obrazovanja nema kvalitetnog društva; da bez aktivnih i odgovornih građana nema demokratije i da bez kompetentnih nastavnika nema ni kvalitetnog nastavnog procesa. Naš obrazovni sistem treba kompetentan kadar kao što naša djeca koje čekaju odgovornosti u demokratskom društvu trebaju pripremu za život u demokratiji.

Građansko obrazovanje, baš kao i demokratija, noviteti su u našem obrazovnom i političkom sistemu. Da bismo znali svoja prava, poznavali institucije vlasti i mehanizme zaštite naših prava potrebno je da o njima učimo kroz formalno obrazovanje. Potrebno je da učimo i o svojim odgovornostima, o javnoj politici i uticaju koji građani mogu i trebaju imati na procese donošenja javne politike i druge procese javnog odlučivanja. Građansko obrazovanje, kao što vidite, donosi novi i drugačiji sadržaj u naše škole i živote ali karakterizira ga i specifična metodika.

Nažalost, naše visoko obrazovanje nema interdisciplinarni studijski program koji nastavnika priprema za izvođenje nastave ovog predmeta, ali imamo nastavnike društveno-humanističkih studija koji kroz program koji smo pripremili, u saradnji s Vijećem Evrope, mogu biti dokvalifikovani za izvođenje nastave građanskog obrazovanja.

Vjerujem da ćete izučavajući module programa certifikacije i sami se osnažiti za stvaranje i jačanje demokratičnosti naših učionica, škola i društva te da ćete po završetku programa osjećati spremnost da stečena znanja i vještine prenesete našim učenicima. Testiranje je dio ovog programa i orijentir prema kojem mi možemo potvrditi Vašu kompetentnost za izvođenje nastave građanskog obrazovanja no neka ono ne bude Vaše mjerilo kada su u pitanju motiviranost, posvećenost i spremnost da odgajamo i obrazujemo aktivne i odgovorne generacije građana.

Želim se zahvaliti Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BIH koja je kroz svoje fondove omogućila da ovo bude stipendijski program kako bi ga mogli učiniti i finansijski prihvatljivim nastavnicima koji drugačije ne bi imali prilike za osposobljavanje i stručno usavršavanje u ovoj oblasti. Želim se zahvaliti svim predavačima, mentorima i Komisiji na predanom i posvećenom radu. Na podršci u realizaciji ovog programa stručnog usavršavanja i partnerstvu u realizaciji školskih programa građanskog obrazovanja želim se zahvaliti Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Republičkom pedagoškom zavodu Republike Srpske, ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima kantona Federacije BIH i obrazovnim vlastima Vlade Brčko Distrikta. Konačno, želim se zahvaliti svima vama koji ste prepoznali značaj ovog predmeta i aplicirali za program.

Sretan rad!

 

Prethodni sadržajPočetak instruktivne nastave
Naredni sadržajPrvo predavanje: Medijska pismenost

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje