Ibričić: U subotu promocija 330 najuspješnijih učenika iz cijele zemlje

285
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država organizira Finalnu smotru školskog programa „Projekt građanin/Ja građanin“ za 330 učenika iz cijele zemlje koji predstavljaju 36 najuspješnijih školskih timova u praktičnoj nastavi građanskog obrazovanja u školskoj 2018./19. godini.

Za sve pobjedničke timove osiguran je novčani fond u bruto iznosu 800 KM koji je namjenjen implementaciji njihovih razrednih politika, odnosno akcija za usvajanje rješenja problema javne politike koje su učenici prepoznali u svojim zajednicama.

Smotra će če održati 4. i 5. maja u Sarajevu, a svečano otvaranje programa planirano je u subotu, 04.05.2019. u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa početkom u 14:00 sati. Učenicima će se na otvaranju obratiti Leah Pease, v.d. zamjenica Šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH.

Povodom ovog velikog, akademskog susreta, CIVITAS objavljuje Okvirni scenario programa za sve učesnike Finalne smotre.

Haris Ibričić, program koordinator

UPUTE ZA NASTAVNIKE I UČENIKE

Svi pobjednički timovi u Sarajevo dolaze organiziranim prevozom. Kao prilog ovim uputama naći ćete dokumente Plan prevoza 1 i Plan prevoza 2 sa rutama, stanicama i satnicom organiziranog prevoza. Prije polaska svi će nastavnici dobiti i broj telefona vozača za slučaj bilo kakvih nepredviđenih okolnosti.

Ekipe iz Sarajeva, samostalno dolaze do Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje se održava programa Finalne smotre (adresa: Vilsonovo šetalište 9)

Dolazak SVIH EKIPA planiran je najkasnije do 13:00 sati!
Po dolasku, iz autobusa izlazite s portfolijem, ličnim/osobnim stvarima i dragocijenostima (novčanik, putne isprave, mobilni telefoni, nakit i druge vrijednosti). Ostatak prtljage ostavljate u autobusu i preuzet ćete ih po dolasku u hotel.

Dolazak, registracija i smotra
Po izlasku iz autobusa dočekuju vas članovi CIVITAS tima. Oni će vam dati akreditacije koje ste obavezni nositi cijelo vrijeme programa i uputiti vas gdje da odložite svoj portfolio.

Kod portfolija ostaju dva učenika, odgovorna za prezentaciju portfolija gostima ovog programa (predstavnici obrazovnih vlasti i organizatora). Drugi učenici vašeg tima, u pratnji nastavnika/ice odlaze u salu i zauzimaju za njih predviđena mjesta.

U 13:30 smotru učeničkih radova posjetiti će i Leah Pease, v.d. zamjenica Šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

U 13:55 organizatori će pozvati učenike – predstavnike timova da uđu u salu. Portfoliji ostaju izloženi izvan sale.

Otvaranje programa
U 14:00 sati svi učesnici programa su u Sali.
Svečano otvaranje programa počinje pozdravnim govorima.

U 14:45 napravit ćemo zajedničku fotografiju.
Instrukcije ćete dobiti neposredno prije od voditelja programa.

U 15:00 sati planirano je predstavljanje pobjedničkih timova.
Svaka škola za ovaj dio programa odredit će jednog učenika – predstavnika škole.

Voditeljski par pozvat će prvo sve osnovne škole.
Na panel podij tada izlaze svi predstavnici osnovnih škola (ukupno 18 učenika).

Voditelj predstavlja vašu školu tako što navodi:
– puni naziv škole i mjesto iz kojeg dolazi ekipa
– temu vašeg PG portfolija

Nakon toga za govornicu prilazi učenik – predstavnik škole koji ima 90 sekundi vremena da predstavi RJEŠENJE koje zagovara vaš školski tim.

Zbog velikog broja ekipa, molimo sve nastavnike da pripreme učenike za ovaj dio programa kako se informacije ne bi ponavljale (naziv škole, tema, pozdravi) jer u tom slučaju drugi učenici gube pažnju i u Sali počinje žamor.

Dakle, fokus je na RJEŠENJIMA koje zagovarate jer će učenik, nakon predstavljenog rješenja, od voditeljskog para preuzeti potvrdu o dodjeli 800 KM bruto školi za realizaciju predloženog plana akcije.

Nakon osnovih, voditeljski par pozvat će predstavnike srednjih škola koji će svoj rad predstaviti na isti način kao i njihove mlađe kolege iz osnovnih škola.

Javna promocija
Kada predstavimo sve ekipe, organizatori će vas povesti u javni prostor ispred fakulteta, u pješačku zonu Vilsonovog šetališta, gdje će se održati javna promocija radova ovogodišnje Finalne smotre. Dok traje muzičko-zabavni program, učenici će izložiti portfolije i svim zainteresiranim građanima predstaviti probleme koje su istraživali i rješenja koja zagovaraju.

Promocija traje sat vremena. Nakon toga, u pratnji organizatora otići ćete do hotela.
Na parkingu ispred hotela čekat će vas autobusi kako biste preuzeli prtljag.

Drugi dan programa
Do 08:30 sati trebate spakirati stvari i napustiti hotel.
Prtljag ostavljate u autobusu.
U pratnji organizatora, sa portfolijima ćete se uputiti prema Mašinskom fakultetu.

U 09:00 sati počinje smotra i evaluacija.
U ovom dijelu programa tri učenika ostaju uz portfolij i svojim vršnjacima predstavljaju projekt na kojem su radili. 5 učenika ima zadatak upoznati se sa radom svojih vršnjaka, intervjuirati ih i upoznati se sa rješenjima problema koje oni zagovoaraju.

** Za ovaj dio programa dobit ćete detaljne usmene i pismene instrukcije.

Tokom smotre pridružit će nam se i Holly Zardus, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja planira izdvojiti vrijeme za razgovor s učenicima i upoznavanje njihovih projektnih prijedloga – rješenja.

U 11:00 sati slijedi dodjela diploma.
Diplome dodjeljuje ataše Zardus.
Diplome preuzima nastavnik/ica i jedan učenik/ica.

Nakon dodjele diploma zatvaramo program.
Prije nego se uputite prema autobusima preuzimite sendviče za put.

„Projekt građanin/Ja građanin“ praktični je dio nastave građanskog obrazovanja, koje se kao obavezan nastavni sadržaj provodi u svim osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine. Cilj ovog školskog programa je razvoj participativne demokratske političke i građanske kulture u kojoj pojedinac, kao emancipiran, osnažen i angažiran građanin, upravlja promjenama u sebi i oko sebe. Svake godine “Projekt građanin/Ja građanin” praktičnu nastavu građanskog obrazovanja pohađa oko 30 000 učenika.

Plan prevoza:

Finalna smotra 2019_Plan prevoza 1

Finalna smotra 2019_Plan prevoza 2

 

Prethodni sadržajProjekt građanin: Škola za 21. stoljeće
Naredni sadržajFinalna smotra 2019 – obraćanje američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona učesnicima Finalne smotre 2019

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje