Informatička, informaciona pismenosti i aktivno građanstvo

143
0

Petak, 21.02.2014. Danas je u Sarajevu otvorena trodnevna obuka „Demokratija i informatizacija škola“ koju organizuje Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Uredom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu. Obuci prisustvuju 104 nastavnika iz 49 osnovnih i srednjih škola Brčko Distrikta, Federacije BIH i Republike Srpske. Pozdravni govor uputila je Sandra Sladaković, izvršna direktorica CIVITAS-a. Panelista uvodničar obuke bio je gdin Thomas Mesa, glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu. 

Nakon otvaranja o informatičkoj i informacionoj pismenosti govorila je Ivana Kešić, program manager CIVITAS-a koja je u prvom predavanju obuke naglasila značaj primjene novih medija i savremene tehnologije u odgoju i obrazovanju za aktivno građanstvo, te pojasnila ciljeve projektnih aktivnosti. Treneri prve radionice bilu su Jasmina Mehmedović i Jasmin Burić.

U sferi odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo informacijska pismenost podrazumijeva sposobnost prikupljanja, prijenosa, obrade i evaluacije određenih podataka; korištenje informacija za kritičko promišljanje situacija i iznalaženje rješenja uz korištenje novih informacionih tehnologija. Ona omogućava transfer saznanja u obrazovnu praksu, mijenja obrazovne sadržaje i metode, modelira tokove organiziranosti rada sve s ciljem uspješne primjene naučenog u stvarnom životu i produkciji kompetentnog i odgovornog građanina. Stoga informatizacija škola treba da bude kohezivna snaga privrednog i društvenog razvoja i ona ne može i ne smije biti samo tehničko-tehnološko pitanje već sveobuhvatana pedagoška djelatnost 21 vijeka.

Galerija

Prethodni sadržajUsaglašen strateški pristup prioritetima građanskog obrazovanja
Naredni sadržajZavršena obuka “Demokratija i informatizacija škola”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje