Institut Certifikacije: Završna provjera znanja

270
0

Dana 28.01.2017. polaznici novog ciklusa teorijsko-metodičkog dijela programa certifikacije nastavnika za predmetnu nastavu građanskog obrazovanja pristupili su završnoj provjeri znanja. Završnom testu pristupilo je 75 nastavnika novog ciklusa i osam nastavnika prethodnog ciklusa kojima je ovo drugi, odnosno treći ispitni rok.

Teorijsko-metodičku instruktivnu nastavu vodili su profesori javnih univerziteta: prof.dr. Thomas Vontz, Univerzitet savezne države Kanzas (SAD), prof.dr. Zlatan Begić, Univerzitet Tuzla, prof.dr. Damirka Mihaljević, Sveučilište Mostar, prof.dr. Mile Ilić, Univerzitet Banja Luka, eksperti i mentori: emeritus prof.dr. Kasmin Trnka, prof.dr. Aleksa Milojević, Ekonomski institut Bijeljina i Amir Hodžić, CIVITAS. Pripremu za završni test i konsultacije s nastavnicima stručno je vodio mentor programa certifikacije Zdravko Šunkić.

Pitanja završnog testa izvedena su na osnovu realizirane modularne nastave 12 modula, a polaznici za ocjenu „uspješan“ trebaju zadovoljiti minimalno 67% što ih kvalifikuje za izradu Praktikum portfolija. Program certifikacije traje u prosjeku devet do 18 mjeseci, a UVJERENJEM o završenom teorijsko-metodičkom dijelu i POTVRDOM o prihvaćenom praktikumu imenovanom se nastavniku priznaje osposobljenost sa 31 traženom kompetencijom za izvođenje predmetne nastave građanskog obrazovanja. Rad kandidata po završetku programa verifikuje se sa 12 međunarodno prenosivih ECTS kredita.

Rezultati testa će biti poznati u narednih 30 dana.

Objava rezultata će biti oglašena na web stranici CIVITAS-a gdje se rezultati ispita objavljuju prema šiframa kandidata, a svaki kandidat na dostavljenu poštansku adresu će dobiti Uvjerenje o završenom teorijsko-metodičkom dijelu programa certifikacije ili Obavijest o rezultatima i uputu za uvid u rad i pripreme za drugi ispitni rok.

Program certifikacije, kao što je istaknuto na početku stipendijski je program Američke vlade, a troškovi organizacije nastave i praćenje rada kandidata financirani su sredstvima iz Granta Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

U ime CIVITAS tima zahvaljujemo svim predavačima na stručnom izvođenju teorijsko-metodičke instruktivne nastave, a nastavnicima – polaznicima programa na radu i ugodnom druženju.

Zadvoljstvo nam je istaći da su nas tijekom instruktivne nastave posjetili učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ iz Ilijaša, alumni Projekt građanin praktične nastave i mladi stažisti novog CIVITAS programa za stjecanje radnog iskustva i prakse tijekom srednješkolskog obrazovanja. Njima su se pridružile i učenice iz Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Dragana Ždralić i Minela Barakovac, koja je s nama bila i na završnom testu. Raduje nas da nove generacije učenika prate stručno osposobljavanje nastavnika i na ovaj način.

Ivana Kešić, CIVITAS program manager

Prethodni sadržajCertifikacija: Raspored predavanja
Naredni sadržajAmra Pušina: Moje CIVITAS iskustvo

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje