Instrukcije za učesnike: Finalna smotra i Trka za mlade

143
0

Dragi učenici i nastavnici, 

 

U prvim instrukcijama za učesnike Ljetne škole demokratije 2014. donosimo detaljan pregled programa prva dva dana Škole koji uključuju Finalnu smotru “Projekt građanin/Ja građanin” koja će biti organizirana u Parlamentu Bosne i Hercegovine, radionice upoznavanja i prve radionice organizirane prema obrazovnom modulu “Učešće mladih u procesima odlučivanja na lokalnom nivou” i završavaju instrukcijama za organizaciju trke za mlade “Želim znati i djelovati”. 

 Program se organizira uz podršku i u saradnji sa Urednom za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu. 

Domaćini programa prva dana Ljetne škole su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Treća gimnazija Sarajevo

Partner specijalnog programa, trke za mlade je NGO Marathon Sarajevo. 

 

PRVI DAN LJETNE ŠKOLE – “PROJEKT GRAĐANIN/JA GRAĐANIN” FINALNA SMOTRA 

 • Svi učesnici programa Ljetne škole u Sarajevo dolaze organiziranim prevozom. U planu prevoza koji će biti objavljen u poslijepodnevnim satima u četvrtak, 12.06.2014. biće objavljene rute autobusa vanrednog prevoza. Svaki tim će na taj način dobiti informaciju o tome koja je polazna stanica i vrijeme polaska i kontakt telefon vozača kojeg možete pozvati u slučaju kašnjenja ili nekih drugih poteškoća. I učesnici i vozači će dobiti broj telefona CIVITAS koordinatora prevoza kojeg možete pozvati vezano za sve informacije o vremenu polaska, povratka i drugim detaljima vezano za prevoz.
 • Prva stanica u Sarajevu je Zgrada zajedničkih institucija i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Po izlasku iz autobusa nosite svoje lične/osobne stvari i pobjednički portfolio.
 • Na platou ispred Parlamenta dočekuju vas domaćini programa, sarajevski srednjoškolci, koji će nositi oznake sa nazivima kantona/županija, regija i distrikta. Po izlasku iz autobusa javite se svom domaćinu koji će vam dati akreditacije za učesnike i povesti vas u zgradu Parlamenta. Napomena: Nastavnici i punoljetni učenici obavezno sa sobom moraju imati ličnu kartu/osobnu iskaznicu. Maloljetni učesnici kampa trebaju na uvid pokazati dokument sa imenom i prezimenom i fotografijom (to može biti npr: školska knjižica).
 • Kada uđete u zgradu Parlamenta s desne strane ćete vidjeti prostor sa zastavama zemalja partnera – mjesto na kojem će biti obavljeno ekipno fotografisanje.
 • U pratnji domaćina nastavljate prema prvom spratu. Na ulazu u Veliku Salu dva učenika i pobjednički portfolio odlaze na izložbu koja će biti organizirana u slobodnom prostoru ispred sale. Raspored sjedenja biće organiziran prema sljedećoj mapi:
 • 10380165_726332124072122_3033438478296965761_o
  • Ekipe sjedaju na mjesta označena kao mjesta za njihov kanton/županiju, regiju ili distrikt. Svaka ekipa odabrati će jednog učenika za lidera/predstavnika koji će svoje mjesto naći u posebno označenom dijelu prvog i drugog reda stolica.
  • Nakon uvodnih pozdrava lider ekipa će predstaviti svoj „Projekt građanin/Ja građanin“ rad.
  • Tradicionalno, po dolasku na Ljetnu školu učenici se dijele u mješovite timove. Formiraju se grupe učesnika: 8 grupa učenika osnovnih škola + grupa nastavnici i pedagozi i 8 grupa srednjih škola + grupa nastavnici i pedagozi. Na zaključivanju programa u Parlamentu predstavit ćemo trenere i sastav grupa učesnika Ljetne škole: prvo prozivamo trenera, a zatim imena učesnika koji su raspoređeni u grupu koju vodi taj trener. U pratnji trenera grupa odmah napušta Veliku salu Parlamenta i Vilsonovim šetalištem odlazi u Treću gimnaziju Sarajevo.
  • U Trećoj gimnaziji biće održana uvodna radionica upoznavanja, nakon čega po učesnike dolaze autobusi koji ih vode na registraciju i večeru u hotel Terme na Ilidži, gdje je organizirano noćenje za prvi dan Ljetne škole.

   

  DRUGI DAN LJETNE ŠKOLE – RADIONICE I TRKA ZA MLADE

  • Nakon doručka, autobusi dolaze po učesnike i voze nas do Treće gimnazije gdje će se održati radionice drugog dana škole prema modulu „Učešće mladih u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou“. Posebna napomena: Prije polaska svi učesnici trebaju se odjaviti iz hotela i spakovati sve svoje stvari. Sa sobom nosite sportsku odjeću (trenerku i tene) koje ćete nositi na trci za mlade. Ostatak prtljage stavlja se u autobuse i nećete mu imati pristupa do dolaska na Jahorinu.
  • Tokom radionica biće organizirana podjela energetske užine kao priprema za trku. Savjetujemo svim učesnicima da obavezno uzmu užinu kako ne bi imali energetskih i/ili zdravstvenih problema tokom trke. Pravilna prehrana je izuzetno važno za sve sportske aktivnosti. Zato vam savjetujemo da se pridržavate pripremljenog plana obroka: za užinu, koja će biti organizirana prije trke ćete imati bananu, energetsku cokoladicu i flaširanu vodu, a za ručak pileći sendvic, jogurt i voće; za vegetarijance: omplet sa povrćem, pecivo i voće. 
  • U 11:30 sati ćemo se presvući i krenuti prema Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić gdje je označen start/cilj trke. Domaćini će obaviti proces registracije i pomoći vam da stavite brojeve. Učesnicima koji se nisu registrovali i nemaju broj neće biti priznati rezultati.
  • Trka je organizirana kao amaterski sportsko-rekreativni program kao tzv „Fun Run-Walk“ trka/šetnja. Učesnici mogu jedan dio dionice „odšetati“ i nastaviti sa trčanjem. Učenici koji smatraju da nisu u kondiciji za trku uputiti će se u šetnju nakon što posljednji trkač pređe startnu liniju. Nastavnici, voditelji ekipa mogu trčati ali trče izvan konkurencije. Učenici sa hroničnim zdravstvenim oboljenjima i alergijama koji imaju poštedu od sportskih aktivnosti javit će se domaćinima kada krenemo prema startu i ostati sa njima na startnoj poziciji do završetka programa kako bi bodrili svoje kolege i tako dali doprinos uspješnoj organizaciji programa. Svim trkačima preporučujemo da nose laganu sportsku odjeću, uzimaju dovoljno tečnosti, dišu na nos i odrade vježbe rastezanja prije trke. 
  • Nakon trke vraćamo se u Treću gimnaziju na presvlačenje i ručak. Poslije ručka autobusima idemo do centra grada u obilazak Sarajeva. Parking stanica je kod sarajevske Vijećnice. To je i mjesto na kojem se sastajemo nakon obilaska i sa kojeg će autobusi krenuti prema Jahorini na kojoj je organizirana večera, zabavni program i noćenje drugog dana Ljetne škole.
Prethodni sadržajPrijave za program “Ljetna škola demokratije 2014”
Naredni sadržajO čemu učimo u programu ovogodišnje Ljetne škole

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje