Interkulturalni festival “Sajam tradicije BiH naroda i Olimpijada starih sportova”

200
0
Interkulturalni festival “Sajam tradicije BiH naroda i Olimpijada starih sportova”
Interkulturalni festival “Sajam tradicije BiH naroda i Olimpijada starih sportova”

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas i Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu bili su domaćini jedinstvenog interkulturalnog festivala koji je održan 17. i 18. septembra/rujna 2011. godine u Olimpijskom centru „Bistrica“ na Jahorini.

Na festivalu su učestvovala 202 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola i predstavnika udruženja nacionalnih manjina iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Brčkog, Banja Luke, Mostara, Bijeljine, Janje, Gradiške i Posušja. Festival je otvorila Sunshine Ison, ataše za kulturu i obrazovanje Američke ambasade u Sarajevu.

Prvi dan festivala učenici su predstavili tradiciju svojih zajednica kroz narodnu nošnju, folklor, muziku i tradicionalnu kuhinju. Drugi dan festivala organizirana je Olimpijada starih sportova na kojoj su petočlane reprezentacije osnovnih i srednjih škola „odmjerile snage“ u disciplinama starih, zaboravljenih sportova.

Interkulturalni festival organiziran je u sklopu projekta Obrazovanje za različitost koji ima za cilj obrazovanje i odgoj mladih za interkulturalizam i nenasilno ponašanje. U sklopu ovog projekta učenici su proveli anketu u deset bosanskohercegovačkih gradova o problemima u njihovim zajednicama, a u saradnji sa policijom rade na iznalaženju rješenja za probleme koje su prepoznali. Tako su mladi iz Brčkog predložili usvajanje Strategije za prevenciju devijantnog i delikventnog ponašanja mladih, a učenici iz Bijeljine insistirat će na uvođenju „Školskog policajca“ kao specijalnog referata u jednicama policijske uprave.

VIDEO: Prilog TV Istočno Sarajevo

Prethodni sadržajJavni poziv: Izbor najdemokratičnije škole
Naredni sadržajTrinaesta godišnja konferencija Civitasa

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje