Istraživanje u osnovnim školama: Uzorak ulaznog testa

162
0
Nakon prve obrade podataka ulaznog testa ispitivanja znanja i stavova učenika osnovnih škola u oblasti odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo možemo potvrditi da je istraživanju pristupilo reprezentativnih 3431 učenik/ica.
 
Uzimajući u obzir ustavno uređenje Bosne i Hercegovine i visok stupanj heterogenosti unutar obrazovnog sustava uzorak istraživanja određen je stratifikacijom. Stratumi ovog uzorka su obrazovne jedinice: distrikt Brčko, kantoni/županije za Federaciju BIH i regije za Republiku Srpsku. U kantonima/županijama u kojima se provode nastavni planovi i programi na dva jezika uzorak je dodatno stratifikovan na uzorak škola koje rade po NPP-u na bosanskom, odnosno školama koje rade po NPP-u na hrvatskom jeziku.
 
Ukupan broj škola koje su metodom slučajnog odabira činile uzorak je 89. U odnosu na planiranih 92 tri škole su isključene kao zasebne šifre bilo odlukom ministarstva ili zbog činjenice da su registrovane kao područne škole koje imaju samo niže razrede, pa u njima nije bilo moguće valjano provesti istraživanje.
 
Svih 3431 učenika, koliko ih je pristupilo ulaznom testu učenici/e su koje će u ovoj školskoj godini slušati nastavni predmet, odnosno izučavati sadržaje građanskog obrazovanja. Tako su u Republici Srpskoj uzorak činili učenici šestog, a u Federaciji BIH i distriktu Brčko, učenici sedmog, osmog ili devetog razreda (ovisno o kantonalnom/županijskom NPP-u).Ukupan broj odjeljena u kojima je provedeno istraživanje je 165.
 
U obradi su prvi rezultati koji se odnose na pokazano znanje i iskazane stavove po pitanju aktivnog i odgovornog građanstva.
 
Ivana Kesic, CIVITAS
Prethodni sadržajOnline verzija publikacije o rezultatima istraživanja znanja i stavova učenika iz oblasti građanskog odgoja i obrazovanja u srednjim školama u Bosni i Hercegovini
Naredni sadržajSvečana akademija povodom 10 godina rada Pravnog fakulteta Tuzla

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje