Javni poziv mladima za nominaciju problema

186
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“ BiH oglašava:

JAVNI POZIV

neformalnim grupama mladih ljudi iz cijele BiH da nominiraju najmanje tri izazova/problema/pitanja sa kojima se susreću u svojim zajednicama, za čije rješavanje bi željeli dobiti podršku svojih vršnjaka, ambasadora/ ambasadorica demokratije i udruženi u Laboratoriju demokratije raditi na njihovom rješavanju.

Ukoliko želite postati aktivan građanin/aktivna građanka u zajednici u kojoj živite ili, ukoliko ste već aktivni, želite se udružiti sa drugim mladim liderima demokratije iz drugih dijelova BIH u rješavanju izazova/problema/pitanja sa kojima se vaša zajednica suočava, Laboratorija demokratije vam pruža izvrsnu priliku da to i učinite.

Za početak je potrebno da vi, kao pojedinac ili zajedno sa drugim mladim ljudima iz Vaše zajednice, odredite prioritetne probleme koje biste željeli riješiti u svojoj zajednici. Tri takva problema/izazova, na čijem rješavanju biste željeli raditi, skupa sa drugim mladim ljudima u Vašoj zajednici, potrebno je IMENOVATI i ukratko obrazložiti, tj. nominirati putem Obrasca za nominaciju problema u zajednici (u prilogu), a koji je onda potrebno dostaviti najkasnije 16.02.2013. do 15:00 sati mailom na adresu ehusovic@civitas.ba, faxom na broj 033 261 416 ili poštom na adresu: Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava “CIVITAS”, Obala Maka Dizdara 5, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Specifični ciljevi programa su:
1. Podrška ljudima/organizacijama da prepoznaju potrebe svoje zajednice i da spremno i odgovorno osmisle načine za rješavanje problema
2. Podsticanje kreativnog i efikasnog načina rješavanja problema sa kojima se zajednice u BiH
suočavaju
3. Podsticanje korištenja lokalnih resursa u izvođenju aktivnosti – znanja i vještine ljudi, spremnost da se uloži novac, roba, rad, vrijeme, ideje, dobra volja, i iskoriste prirodni i društveni potencijali sredine.

Ukoliko upravo vaša nominacija bude odabrana, ambasadori/ambasadorice demokratije iz cijele BiH će skupa sa vama i mladima iz vaše zajednice pokrenuti Laboratoriju demokratije kako bi vama i mladima u vašoj zajednici bila pružena neophodna pomoć u osmišljavanju i pokretanju akcija za prevazilaženje imenovanog problema u vašoj zajednici. Laboratorija demokratije će na ovaj način biti pokrenuta u ukupno 20 zajednica širom Bosne i Hercegovine.

Za najaktivnije mlade osobe iz zajednica, pruža se dodatna prilika – pridruživanje ambasadorima/ambasadoricama demokratije u putovanju i radu Laboratorije demokratije u nekoj drugoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Kriteriji za odabir zajednica:

1. Prednost će imati mladi i grupe mladih iz onih zajednica koje do sada nisu imale prilike učestvovati u sličnim inicijativama te imaju manje iskustva u aktivnom uključivanju u društveni i javni život zajednice.

2. Na odabir će uticati jasnoća u imenovanju problema/izazova nominiranih za rješavanje.

3. Kako bi među 20 odabranih zajednica bile ravnomjerno i ravnopravno zastupljene zajednice iz svih dijelova BiH, u obzir će se uzeti i geografska rasprostranjenost zajednica, tj. u slučaju više nominacija iz istog područja/regije/kantona/županije, vršit će se dodatna selekcija.

 

Prilog: Obrazac za nominaciju problema u zajednici
https://civitas.ba/wp-content/uploads/Laboratorija-5.-Obrazac-za-nominaciju-problema-u-zajednici.doc

Prethodni sadržajCivitas program certifikacije za nastavnike građanskog obrazovanja u Federaciji BiH
Naredni sadržajNAJAVA: U ponedjeljak rezultati prvog ciklusa izbora najdemokratičnije škole

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje