Javni poziv osnovnim školama za učešće u programu interkulturalnih razmjena

187
1

I ove godine Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS organizuje jedinstveni program interkulturalnih razmjena učenika i nastavnika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

Ovim programom dajemo priliku mladim ljudima da se kroz ulogu domaćina i gosta interkulturalnih razmjena upoznaju sa tradicijom drugih lokalnih zajednica i dobiju priliku predstaviti kulturu i običaje svoje zajednice.

Program se realizira na način da se ostvaruju dvije trodnevne razmjene u kojima iz svake škole učestvuju 2 nastavnika i 6 učenika. U prvoj razmjeni, tim dobiva priliku da posjeti drugu zajednicu i tada učenici i nastavnik/ica Vaše škole borave u domovima svojih kolega iz grada domaćina – učenici kod učenika, nastavnici kod nastavnika. U uzvratnoj posjeti ovaj tim ima priliku da u svom domu, svojoj školi, svom gradu/općini/opštini ugostiti tim škole iz drugog dijela države. Škole domaćini formiraju Odbor za doček čiji je zadatak da se kroz prozu, poeziju, folklor, kulinarske specijalitete, likovnu i muzičku umjetnost predstave kulturna bogatstva zajednice.

U prvoj fazi projekta biće organizirana obuka za nastavnike, pa se pozivaju škole da uz prijavu učešća nominuju nastavnika koji će proći obuku, te da sa konceptom programa interkulturalnih razmjena upoznaju vijeće učenika i vijeće roditelja.

Poslije razmjena slijedi interkulturalni kamp gdje će učestvovati sve škole koje su bile na razmjeni i gdje će svi učesnici da prezentiraju svoju kulturu, kulinarske specijalitete, narodnju nošnju, folklor, i tako predstave svoju školu i grad.

Sve finansijske izdatke putovanja i ishrane učenika i nastavnika na razmjeni snosi Civitas.

Popunjen prijavni obrazac trebate poslati Civitas Uredu do 15.10.2012. godine na neku od slijedećih adresa:

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“
Obala Maka Dizdara 5,
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
mailom na hibricic@civitas.ba
faxom na broj 033 261 416

Za više informacija kontaktirajte nas mail na info@civitas.ba ili pozivom na broj 033 261 415.

Vaš Civitas tim

Interkulturalne razmjene_Obrazac za prijavu

Prethodni sadržajLaboratorija demokratije
Naredni sadržajUnapređenje kapaciteta stručnjaka u oblasti obrazovanja za demokratiju i ljudska prava i mladih lidera demokratije

1 KOMENTAR

  1. Bravo…odličan projekat koji nema cijene( ovo je trebalo mnogo ranije organizovati).Na prvom sastanku Savjeta učenika predložićemo prihvatanje ideje
    i njenu pripremu.Želimo Vam uspjeh u organizaciji obuke nastavnika.
    S poštovanjem!

    Milići , 12.10.2012. Dragan Papić, pedagog škole

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje