Javni poziv za prijavu za učešće u edukativno-zabavnom programu muzejske pedagogije i građanskog aktivizma „Noć u muzeju – NuM 2022“

178
0

Poštovani nastavnici,
Dragi učenici i roditelji,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na jedinstven susret učenika i nastavnika, naš festivalski program muzejske pedagogije, aktivnog i odgovornog demokratskog građanstva, koji će se ove godine održati u čak pet muzejskih ustanova, u periodu od 16.09. do 12.10.2022.

„Noć u muzeju“ nije samo kultni američki film, već i standardna pedagoška praksa prestižnog muzejskoj kompleksa Smithsonian, čiji odjeli i naučni instituti praktikuju demonstraciju rada muzeja i edukativne radionice za sve starosne kategorije građana, s vremena na vrijeme, organizirati uz mogućnost cjelovečernjeg edukativno-zabavnog programa na kraju kojeg posjetioci mogu i prespavati u muzejskom, izložbenom prostoru.

Na isti je način CIVITAS organizirao svoju prvu „Noć u muzeju“ sa specijalnom gošćom, inžinjerkom NASA agencije za svemir i voditeljicom ekspedicije na Mars, Nagin Cox. Bila je to godina 2016., a program je tada organiziran samo u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine (pročitajte medijski članak – kliknite ovdje). Naredne godine CIVITAS „Noć u muzeju – NuM“ dolazi i u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci (upoznajte muzej – kliknite ovdje) i Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici (kliknite ovdje za video prilog).

Godine 2020. CIVITAS „Noć u muzeju – NUM“ postaje festivalski program muzejske pedagogije i građanskog aktivizma koji je planiran u čak pet muzejskih ustanova. Nažalost, pandemija Covid 19 odgodila je njegovu realizaciju sve do ove godine, kada ponosno možemo najaviti naše NuM susrete i u Franjevačkom muzeju i Galeriji Gorica u Livnu i Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Ovo je raspored održavanja NuM festivalskih sadržaja u muzejima diljem Bosne i Hercegovine:

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) petak/subota, 16.-17.09.2022.

Franjevački muzej i galerija Gorica (Livno) srijeda, 22.09.2022.

Muzej franjevačkog samostana Duha Svetoga (Fojnica) ponedjeljak, 26.09.2022.

Muzej Hercegovine (Trebinje) petak, 30.09.2022.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (Banja Luka) ponedjeljak, 12.10.2022.

Program otvara Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u noći 16. na 17. septembra/rujna kao jedini u kojem će biti postavljene i spavaonice, odnosno otvorena mogućnost da se u muzeju i prespava. Ovdje nije riječ o postavljanju kreveta, već se od učesnika očekuje i daje im se mogućnost da sami organiziraju svoj prostor za spavanje, pa je nužno ponijeti kampersku opremu ili druge predmete za spavanje koji će vam pomoći postaviti svoj „krevet“ u izložbenim prostorijama muzeja. Za inspiraciju, pogledajte fotografije ispod.

U drugim muzejskim ustanovama program je planiran kao kasno-večernji, koji će početi pozdravnim govorima i muzičko/glazbeno-plesnim performansima u 18:00, nakon čega slijede radionice, rotacije u radionicama kako bi svi mogli proći sadržaj svih pripremljenih edukativnih vježbi, igri i radionica. Svaki će muzej ponuditi 4 radionice, a nakon prve rotacije, odnosno kada svi prođu po dvije radionice, pravi se duža pauza za večeru u vrtu/dvorištu muzeja. U nastavku učesnici prolaze po još dvije radionice i imaju zajedničku završnu aktivnost u ponoć, nakon koje napuštaju muzej.

Za sve lokacije CIVITAS je osigurao:

  • pripremu radioničkog programa i razvoj edukativnih materijala, koji će učenicima i nastavnicima biti dostupni potpuno besplatno
  • organizirani prevoz – vanrednu liniju sa stanicama ispred vaših škola
  • užinu po dolasku u muzej i večeru tokom programa
  • sanitarne potrepštine: vodu, toalet papir, sapun, sredstva za dezinfekciju

Kako se možete prijaviti za ovaj program

Za prijavu u programu nužno je formirati školski tim u sastavu 4 učenika_ice i 1 nastavnik_ica, koji/a je voditelj_ica tima. Prijavu podnosi nastavnika_ica na način da prvo ispuni online prijavni obrazac. Za pristup obrascu kliknite ovdje.

Nakon prijave, nastavnika_icu će kontaktirati CIVITAS tim s obrascima koje je potrebno ispuniti i dostaviti. Prvi obrazac je prijava ekipe u kojoj će se od vas tražiti da navedete imena učenika, vaše kontakt podatke (brojeve telefona, adrese E-pošte), imena i kontakt podatke roditelja. Dodatno, u prijavi je potrebno navesti posebne prehrambene navike, alergije i/ili zdravstvene probleme i terapije koje učenik_ica koristi. Drugi obrazac je saglasnost roditelja, koju zbog boravka izvan mjesta stanovanja i putovanja u pratnji nastavnika_ice za svakog učenika_icu treba potpisati njegov/njen roditelj, odnosno staratelj.

U prijavi navodite koji muzej je vaš prvi, koji drugi, a koji treći izbor, kako bi se, u slučaju većeg interesovanja mogle organizirati posjete na način da putujete u bar jedan od tri odabrana muzeja. U obzir će se uzeti i udaljenost muzeja od mjesta stanovanja, osobito na lokacijama gdje se nakon programa odmah vraćate kućama.

PRIJAVE SU OTVORENE DO 17:00 U PETAK, 02.09.2022.

Program podržava i finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Međunarodnu reportažu o NuM edukativnoj avanturi u Bosni i Hercegovini možete pogledati u nastavku:

 

Piše:
Ivana Kešić
CIVITAS program menadžerica

Prethodni sadržajObaviještenje o drugom redovnom ispitnom roku za polaganje teorijsko-metodičkog testa modularnog programa za nastavnike predmetne nastave građanskog obrazovanja
Naredni sadržajRezultati drugog ispitnog roka programa certifikacije 2022

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje