Javni poziv za prijavu za učešće u edukativno-zabavnom programu muzejske pedagogije i građanskog aktivizma „Noć u muzeju – NuM 2023“

14
0

Dragi nastavnici i nastavnice, učenici i učenice,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na jedinstven susret učenika i učenica, nastavnika i nastavnica, naš festivalski program muzejske pedagogije i građanskog aktivizma „Noć u muzeju – NuM 2023“, koji će se i ove godine realizovati u pet muzejskih ustanova.

Ovo je raspored održavanja ovogodišnjih NuM festivalskih sadržaja u muzejima diljem Bosne i Hercegovine:

  • Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (Sarajevo) petak/subota, 22.-23.09.2023.
  • Muzej franjevačkog samostana Duha Svetoga (Fojnica) ponedjeljak, 02.10.2023.
  • Franjevački muzej i galerija Gorica (Livno) četvrtak, 05.10.2023.
  • Muzej Hercegovine (Trebinje) utorak, 10.10.2023.
  • Muzej Semberije (Bijeljina) srijeda, 18.10.2023.

U svim muzejima program se priprema za organizovanu grupu od 100 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele zemlje i počinje stručnim vođenjem kroz izložbeni prostor i upoznavanjem učenika s muzejskom građom, bibliotekom i drugim sadržajima muzeja domaćina. Učenici i učenice, u manjim grupama, pohađaju više interaktivnih radionica kako bi u praktičnom, laboratorijskom, istraživačkom i eksperimentalnom radu upoznali sve što muzej baštini s osvrtom na značaj pojedinih događaja, pojava, materijalne i nematerijalne baštine na savremeni život u demokratiji. Svaki će muzej ponuditi 4 radionice, a nakon prve rotacije, odnosno kada svi prođu po dvije radionice, pravi se duža pauza za večeru u vrtu/dvorištu muzeja. U nastavku učesnici prolaze po još dvije radionice i imaju zajedničku završnu aktivnost u ponoć, nakon koje napuštaju muzej.

Izuzetak je Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji ove godine i otvara program u noći 22. na 23. septembar/rujan, te je jedini u kojem će biti otvorena mogućnost da se u muzeju i prespava. Ovdje nije riječ o postavljanju kreveta, već se od učesnika očekuje i daje im se mogućnost da sami organizuju svoj prostor za spavanje, pa je nužno ponijeti kampersku opremu ili druge predmete za spavanje koji će biti od pomoći u postavljanju  „kreveta“ u izložbenim prostorijama muzeja.

Za sve lokacije CIVITAS je osigurao:

  • pripremu radioničkog programa i razvoj edukativnih materijala, koji će učenicima i nastavnicima biti dostupni potpuno besplatno
  • organizovani prevoz – vanrednu liniju sa stanicama ispred vaših škola
  • užinu po dolasku u muzej i večeru tokom programa
  • sanitarne potrepštine: vodu, toalet papir, sapun, sredstva za dezinfekciju

Pravo prijave imaju sve osnovne i srednje škole, a prijavljuju se timovi u sastavu: 4 učenika i 1 nastavnik – voditelj tima. Za osnovne škole preporučujemo da prijavite učenike starijih razreda. Prilikom prijave potrebno je da nastavnik – voditelj tima prvo ispuni online prijavni obrazac. Za pristup obrascu kliknite ovdje. Osim ličnih podataka u prijavnom obrascu je potrebno navesti u koji muzej vaš tim želi da ide i to redoslijedom koji muzej je vaš prvi, drugi ili treći izbor. Raspored će se praviti tako da se nastoji svima osigurati da idu u muzej koji je njihov prvi izbor, a u slučaju prevelikog interesovanja odlučit će se da se tim uputi na drugi ili treći izbor.

Nakon prijave, nastavnika_icu će kontaktirati CIVITAS tim s obrascima koje je potrebno ispuniti i dostaviti. Prvi obrazac je prijava ekipe u kojoj će se od vas tražiti da navedete imena učenika, vaše kontakt podatke (brojeve telefona, adrese E-pošte), imena i kontakt podatke roditelja. Dodatno, u prijavi je potrebno navesti posebne prehrambene navike, alergije i/ili zdravstvene probleme i terapije koje učenik_ica koristi. Drugi obrazac je saglasnost roditelja, koju zbog boravka izvan mjesta stanovanja i putovanja u pratnji nastavnika_ice za svakog učenika_icu treba potpisati njegov/njen roditelj, odnosno staratelj.

PRIJAVE SU OTVORENE DO 17:00 SATI U NEDJELJU, 17.09.2023.

Za dodatne informacije, pitanja i nejasnoće – kontaktirajte CIVITAS Ured putem maila info@civitas.ba ili na brojeve telefona 033 261 415 i 033 261 416

Prethodni sadržajRezultati drugog ispitnog roka programa certifikacije
Naredni sadržajKontinuirano stručno usavršavanje nastavnika i nastavnica u fokusu 24. Godišnje konferencije CIVITASa

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje