Javni poziv za učešće u programu „Mladi i Lokalni izbori 2016.“

174
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji i uz podršku Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BIH

objavljuje

JAVNI POZIV

za učešće u programu

„Mladi i Lokalni izbori 2016.“

 

Pravo učešća u programu mogu steći studenti javnih i privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini koji zadovoljavaju slijedeće uslove:

  • da imaju navršenih 18 godina i status studenta na javnim i privatnim fakultetima od juna 2016. i ranije
  • da su državljani BIH s mjestom prebivališta i pravom glasa na nekom od izbornih mjesta unutar BIH za predstojeće lokalne izbore
  • da nisu stranački ili nezavisni kandidati na predstojećim Lokalnim izborima
  • da nisu članovi političkih stranaka
  • da imaju do 25 godina

 

Program „Mladi i Lokalni izbori 2016.“ sastoji se od tri obuke (48 kontakt sati) i praktičnog rada u praćenju Lokalnih izbora. Polaznici će kroz obuke izučavati razvoj aktivog i pasivnog biračkog prava, različite izborne sisteme, izučavati Izborni zakon BIH i upoznati se sa organizacijom lokalnih i općih izbora u BIH.

Prva obuka zakazana je za 22.-23. avgust 2016. u Sarajevu.

U praktičnom dijelu rada zadatak polaznika programa je da prate, analiziraju i izvještavaju o mladima u procesu predlaganja kandidata, predstavljanju izbornih platformi i da izvještavaju o izbornim (ne)regularnostima na sam dan izbora.

Radi nepristrasnog rada od kandidata se traži da nisu članovi političkih stranaka koje su predstavljene na izbornim listama Lokalnih izbora 2016. ni nezavisni kandidati za neke od izbornih pozicija.

Prednost pri izboru će imati mladi ljudi koji su aktivni u studentskim asocijacijama i studenti prava, političkih nauka, diplomatije i filozofije kojima ovo iskustvo može poslužiti u daljem školovanju i radu.

Rok za slanje prijava: nedjelja, 14.08.2016. do 16:00 sati.

Obrazac za prijave možete preuzeti ovdje: Prijavni obrazac za program Mladi i Lokalni izbori 2016

U slučaju velikog broja zainteresiranih, prednost ostvaruju studenti koji imaju registrovane profile na CIVITAS mobilnoj aplikaciji MojGlas.

Ispunjeni obrazac možete poslati putem emaila na info@civitas.ba.

 

Prethodni sadržajPetnaest godina Brčko ljetnog kampa; 350 učenika i nastavnika iz 35 općina u BiH sudjeluju u programu Ljetne škole demokracije u distriktu Brčko
Naredni sadržajSarajevo: Akademiju “Mladi i Lokalni izbori” otvara Leah Pease, šefica Odjela za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje