Još jedna Noć u muzeju za 500 učenika iz cijele zemlje: Svečano otvaranje programa u Zemaljskom muzeju BiH

302
0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, najavljuje Četvrti festival muzejske pedagogije i odgovornog građanstva „Noć u muzeju” (NuM) koji uz istraživačke laboratorije uključuje i postavljanje improviziranih spavaonica u izložbenim prostorima muzeja domaćina: Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Početak programa planiran je za srijedu, 27.03.2019. u 18:00 sati, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, Odjeljenje za arheologiju. Učesnicima će se na otvaranju obratiti Leah Pease, direktorica Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, predstavnici organizatora i partnera. Gost otvaranja je gospodin Filippo Tattoni-Marcozzi, stručnjak za likovnu umjetnost i partner američkog ambasadora Nelsona.

Po uzoru na muzejsku praksu prestižnog Smithsoniana, „Noć u muzeju” jedinstven je koncept koji uključuje timski i projektni rad učenika iz cijele zemlje, iskustveno učenje i istraživanja u naučnim laboratorijama arheologije, ornitologije, etnologije, entomologije, konzervacije, animiranog filma, plesa i trodimenzionalnog umjetničkog djela – instalacije, kao i postavljanje improviziranih spavaonica u kojima će učenici zaista prespavati u muzejskim odjeljenjima i paviljonima. Sve istraživačke laboratorije upoznaju učenike sa muzejskom građom, osnovnim zadaćama kustosa muzeja i konceptima građanskog obrazovanja kao što su autoritet, odgovornost, pravda, vladavina prava, uvažanje različitosti i javno zagovaranje.

U programu ove godine učestvuje 500 učenika iz Sarajeva, Banja Luke, Ljubuškog, Bihaća, Cazina, Ključa, Doboja, Previje, Foče, Goražda, Odžaka, Brčko Distrikta, Konjica, Kreševa, Fojnice, Srebrenika, Zenice, Kaknja, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Rogatice, Maglaja, Kaćuna, Glamoča, Gradačca, Kalesije, Broda, Bugojna, Tuzle, Lukavca, Prnjavora i Živinica.

Prethodni sadržaj#NuM2019 Plan prevoza – Sarajevo
Naredni sadržajNoć u Muzeju 2019

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje