Kanton Sarajevo: Novo izborno područje i građansko obrazovanje

310
0

Prema Zakonu o srednjem obrazovanju (Sl. novine KS, broj: 23/17) u Kantonu Sarajevo uvodi se novo izborno područje – Opća gimnazija. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Vlade Kantona Sarajevo danas, dana 28.08.2018. objavilo je Nastavni plan i program za ovo izborno područje od I do IV razreda.

Građansko obrazovanje u novom izbornom području zadržava status obaveznog nastavnog predmeta koji se izučava u trećoj godini sa dva kontakt sata/časa sedmično.

Nastavu ovog predmeta mogu izvoditi nastavnici sa završenim II i III ciklusom po bolonjskom visokoobrazovnom procesu, odnosno najmanje završenim VII stepenom stručne spreme po predbolonjskom visokoobrazovnom procesu društveno-humanističkog usmjerenja koji su obavezni proći stipendijski program stručnog usavršavanja za uže-stručnu oblast građanskog obrazovanja koji provodi CIVITAS – Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava.

Izvor: http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.ba/files/npp_knjiga.pdf

Ovako određenim profilom nastavnika koji može izvoditi nastavu građanskog obrazovanja, Ministarstvo je priznalo da je riječ o specifičnoj interdisciplinarnoj oblasti za koju je nastavnicima potrebna uže-stručna dokvalifikacija i potvrdilo mandat CIVITAS-a za provođenje certifikacije kao obaveznog programa stručnog usavršavanja.

Prethodni sadržajCertifikacija: Drugi ispitni rok
Naredni sadržajPoziv nastavnicima: Inicijativa “60 seconds Civics”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje