Kešić: CIVITAS pokreće web domenu za razrednu nastavu građanskog obrazovanja

196
0

U školskoj 2017./18. godini CIVITAS planira pokrenuti web domenu za razrednu nastavu građanskog obrazovanja. Na ovaj način nastavnicima koji provode neki oblik nastave građanskog obrazovanja, a procjenjuje se da je riječ o 6000 odgajatelja, dostupni će biti materijali programa „Osnovni demokratije/demokracije“ za nastavu od prvog do petog razreda osnovne škole. Domena će predstaviti sadržaje razredne nastave građanskog obrazovanja,  nastavne strategije i aktivnosti za učenike. Nastavnicima će ponuditi i smjernice za definiranje ispitnih zadataka, vrednovanje učeničkih postignuća i napredovanje.

Web domena za razrednu nastavu građanskog obrazovanja osmišljena je kao interaktivni web prostor koji će nastavnicima služiti i za objavljivanje primjera dobre prakse, vijesti iz učionice i razmjenu mišljenja, informacija i znanja s kolegama iz cijele države.

Izučavanjem sadržaja programa „Osnovi demokratije/demokracije“ u razrednoj nastavi učenici izgrađuju svijest o članstvu u zajednici, o potrebi očuvanja i napretka zajednice i aktivnog učešća svakog pojedinca u radu za dobrobit zajednice, a time i za vlastiti napredak i dobrobit. Osim što kroz ove sadržaje učenici razvijaju vještine demokratskog učešća, uče da prava i slobode dolaze zajedno sa odgovornostima i da se štite pravednim pravilima koja jednako vrijede za sve, oni prolaze odgoj za uvažavanje različitosti i poštivanje drugih i drugačijih.

Program platforme razredne nastave građanskog obrazovanja namijenjen je prvenstveno nastavnicima, ali će isto tako koristiti roditeljima, prosvjetno-pedagoškim savjetnicima, pedagozima i direktorima škola. Prvi sadržaji ove web domene biće pušteni na korištenje početkom narednog mjeseca.

Prethodni sadržajDevetnaesta godišnja konferencija Neum 2017
Naredni sadržajJavni natječaj/konkurs osnovnim i srednjim školama za učešće u programu „Demokratsko i sigurno školsko okruženje“

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje