Kešić: Novi ciklus programa certifikacije nastavnika planiran je za početak 2017. godine

225
0

Teorijsko – metodička instruktivna nastava programa certifikacije u ovoj će školskoj godini biti organizirana za 120 kandidata, profesora filozofije, povijesti/historije/istorije i po preporuci prosvjetno – pedagoških savjetnika drugog nastavnog osoblja sa završenim društveno – humanističkim dodiplomskim studijem i položenom pedagoškom grupom predmeta za rad u nastavi.

Certifikacija nastavnika realizira se kao stipendijski program Ambasade SAD-a u BIH, a provodi je stručni univerzitetski tim i administrira Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava CIVITAS. Cilj programa je osposobiti nastavnika za demonstraciju predmetne, pedagoško – psihološke i didaktičko -metodičke kompetencije, neophodne za uspješno ostvarivanje ciljeva predmetne nastave građanskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

Certifikacija počinje teorijsko – metodičkom instruktivnom nastavom podjeljenom u 12 modularnih cjelina koje predaju profesori javnih univerziteta u BIH i strani stručnjaci. Po završetku nastave kandidati pristupaju polaganju teorijsko – metodičkog testa na kojem za prolaznu ocjenu trebaju zadovoljiti 67%. Pravo polaganja imaju u tri ispitna roka od kojih prvi organiziramo odmah po završetku nastave, drugi u kolovozu/avgustu 2017., a treći u siječnju/januaru 2018. godine.

Uspješno položen test kvalificira nastanika-kandidata za izradu praktikum portfolija kojim on/ona završava program certifikacije. Proces certificiranja traje od 7 do 18 mjeseci, a uspješno savladana oba dijela programa vrednuju se sa 12 ECTS kredita.

U novom ciklusu koji organiziramo za manje od mjesec dana timu profesora – instruktora će se pridružiti i gostujući profesor iz Sjedinjenih Američkih Država, prof.dr. Thomas Vontz, o čemu ćemo izvještavati u narednim danima.

Prethodni sadržajŠunkić: Koncepti programa certifikacije
Naredni sadržajPredmetna nastava građanskog obrazovanja: Javni poziv nastavnicima/profesorima

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje