Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS najavio je održavanje svoje Godišnje konferencije za školsku 2022-23. godinu. Ovaj jedinstven susret nastavnika-praktičara, univerzitetskih profesora, drugih stručnjaka i istraživača iz interdisciplinarne i nastavne oblasti građanskog obrazovanja zakazan je u Neumu, za vikend 18.-20.11.2022. Tematski, konferencija govori o školskim programima građanskog obrazovanja i njihovom doprinosu očuvanju i osnaživanju kulture mira.

Program konferencije čine informativni paneli koji govore o realizaciji nastavnih i drugih CIVITAS školskih programa, kao i programa neformalne edukacije za učenike i nastavnike u školskoj 2021/22 godini, te najavljenih i do sada realiziranih aktivnosti u školskoj 2022/23 godini. Kao plenarne sesije slijede ih stručna predavanja i diskusije koje će voditi istaknuti članovi i članice naše Mreže, univerzitetski profesori i profesorice, drugi stručnjaci, stručnjakinje, istraživači i istraživačice interdisciplinarne oblasti odgoja i obrazovanja za demokratske vrijednosti.

U paralelnim sesijama očekuju nas pokazne vježbe i zadaci, sesije strateškog planiranja, ogledni primjeri iz prakse i radionice inovativnih pristupa učenju i poučavanju za demokratske vrijednosti. Pokazne vježbe i sesije strateškog planiranja vode CIVITAS mentori, mentorice i treneri, trenerice. Ogledne primjere iz nastave predstavit će nastavnici i nastavnice predmetne nastave građanskog obrazovanja, čiji su radovi odabrani javnim pozivom, dok će radionice za inovativne pristupe učenju i poučavanju pripremiti i voditi naši gosti iz partnerskih visokoškolskih ustanova, instituta i centara za obrazovanje djece, mladih i odraslih.

Kao obrazovni centar, aktivno uključen i suodgovoran u definiranju nastavnih sadržaja i metodike nastave građanskog obrazovanja, te stručnog usavršavanja nastavnika svoj rad i teme ove konferencije fokusirali smo na

  • značaj i ulogu građanskog obrazovanja u razvoju političke, medijske i informacijske pismenosti
  • poticanje participativne, demokratske klime i kulture škole i zajednice
  • razvoj osjećaja solidarnosti kroz iskazivanje interesa za rješavanje problema koji pogađaju lokalnu i širu zajednicu,
  • sposobnost učinkovitog povezivanja s javnim institucijama; poticanje partnerskog djelovanja građana, građanki i izabranih predstavnika vlasti u rješavanju različitih problema javne politike
  • prihvaćanje jednakopravnosti muškaraca i žena
  • poticanje kritičkog promišljanja i argumentiranog iskazivanja različitih stavova
  • poštivanje vrijednosti i privatnosti drugih sa spremnošću reagiranja na protupravna ponašanja
  • razlikovanje moći od autoriteta u ranom odgoju i obrazovanju; kritičko promišljanje odluka lidera i kasnije kritičko promišljanje i analiziranje javnih odluka i informacija koje prenose masovni mediji.
    bbbbbbb

Vjerujemo kako upravo ovi ciljevi i ishodi učenja nastave građanskog obrazovanja doprinose, ne samo jačanju individualnih građanskih kompetencija, već i razvoju lokalne demokracije, te uspostavljanju i očuvanju kulture mira i nenasilnog rješavanja sukoba u učionici, školi i zajednici.  Pozivamo i ohrabrujemo nastavnike i nastavnice, praktičare ove nastavne oblasti na predstavljanje oglednih i inovativnih primjera rada u nastavi učionice građanskog obrzaovanja, vježbe i zadatke za provjeru naučenog.

U procesu prijave, sažetak radova s zaključcima i preporuka potrebno je dostaviti do 02.11.2022. Zainteresirani autori i autorice, za prijavu radova koriste jedinstven online obrazac. https://forms.gle/HQJQWoeZaiYTh5fv5
bbbbbbb
Od autora i autorica čiji radovi budu prihvaćeni, tražit će se dostavljanje cjelovitih sadržaja do 09.11.2022., a Komisija uvažava i pozdravlja dostavljanje i ranije objavljenih radova ukoliko su vremenski i tematski relevantni za program konferencije. Ako autori i autorice planiraju u svojim izlaganjima koristiti prezentacije, upitnike i druge dodatne materijale, iste trebaju dostaviti najkasnije do 15.11.2022. godine.
bbbbb
Izlaganja su planirana u dane 18., 19. i 20. novembra, s tim da će najveći dio sadržaj biti na rasporedu u subotu, 19.11.2022.

IZVORIvana Kešić, program menadžerica
Prethodni sadržajJAVNI POZIV za dostavljanje radova: CIVITAS godišnja konferencija 2022/23
Naredni sadržajPotpisan Memorandum o saradnji

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje