Kešić: Pismo dobrodošlice

235
0

Poštovani nastavnici, dragi učenici,

čestitamo vam na ostvarenom uspjehu u školskoj 2015./16. godini i želimo dobrodošlicu na Finalnu smotru programa „Projekt građanin/Ja građanin“. Odlukama tročlanih komisija vaše su projektne ideje proglašene za najkvalitetnije definirane javne politike popraćene dobro osmišljenim kampanjama javnog zagovaranja.

Istražujući različite društvene probleme upoznali ste organizaciju vlasti, nadležnosti pojedinih vladinih tijela, istraživali postojeće i alternativne mjere javne politike. Vodeći se potrebama mladih ljudi za kvalitetnim obrazovanje, sigurnim okruženjem i zdravim odrastanjem inicirali ste promjene politika, strategija i zakonskih rješenja što će dugoročno donijeti prosperitet vašim zajednicama. Čak i oni čije inicijative nisu ili nisu u potpunosti prihvaćene pokazali su visok stupanja razumijevanja procesa javnog odlučivanja i uloge mladih u javnom diskursu o svim bitnim pitanjima.

Bez aktivnog i odgovornog građanstva, bez građana kompetentnih da biraju a kasnije ocjenjuju i koriguju rad vlasti nema demokratskog društva. Kao mladi građani, nosioci suvereniteta, pokazali ste zrelost da budete partner u javnom odlučivanju, da birate i da budete birani za pozicije autoriteta. Danas odgovorno tvrdimo da ste generacija spremna za aktivno sudjelovanje u demokratskom životu svojih zajednica. Ova građanska zrelost, matura u odgoju i obrazovanju za aktivno i odgovorno građanstvo svakako je priznanje ali ona nosi i niz odgovornosti. Od vas očekujemo da ustrajete u svom zalaganju za sigurne škole, zajednice bez nasilja, ljudska prava i kvalitetno obrazovanje, te da svojim primjerom pokažete novim generacijama da mladi mogu i trebaju biti pokretačka snaga društva.

Radujemo se radu i druženju s vama u programu Finalne smotre „Projekt građanin/Ja građanin“ 2016.

Ivana Kešić, CIVITAS program manager

Prethodni sadržajU susret Finalnoj smotri 2016
Naredni sadržajCormack: Mladima omogućiti da preuzmu vodeću ulogu u zemlji

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje