Kešić: Sadržaji Šesnaestog Brčko ljetnog kampa

197
0

Pregled sadržaja možete pratiti i u informativnom programu RSG Radio Mreže.

Brčko ljetni kamp završna je aktivnost svake školske godine za učenike – pobjednike natjecanja iz praktičnog dijela nastavnog predmeta građanskog obrazovanja koji svake godine izučava 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Edukativni moduli Ljetne škole ove su godine zasebno odabrani za učenike različitih uzrasta i njihove nastavnike, a odnose se na koncepte Odgovornosti, Ljudskih prava, Lokalne vlasti, Ciklusa javne politike i imaju za cilj podstaći razvoj građanskih, interpersonalnih i poduzetničih vještina učenika, a nastavnike uvesti u prepoznavanje ishoda učenja u predmetnoj nastavi građanskog obrazovanja. Zabavni program uključuje radionice angažirane umjetnosti, posjete javnim poduzećima i privrednim pogonima Distrikta Brčko, akcije društveno-korisnog rada, radionicu zdravih prehrambenih navika i Talent Stand-Up program.

Kamp ćemo ove godine svečano proglasiti otvorenim u sportskoj sali Ekonomske škole Brčko u srijedu, 28.06.2017. sa početkom u 15:00 sati. Nakon tradicionalnog obraćanja gradonačelnika i šefa Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta, kamp će svečano proglasiti otvorenim Drew Giblin ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BIH. Isti dan učenici će biti podjeljeni u 8 grupa osnovnih, 8 grupa srednjih škola i dvije nastavničke grupe i u tim će grupacijama nastaviti rad na kampu kroz planirani petodnevni edukativno-zabavni program. Raspored grupa i predavača – trenera će biti objavljen na web stranici CIVITAS-a, dijelit će se u print formi učenicima po dolasku na kamp, a svi će biti i imenom prozvani kod formiranja grupa na otvaranju kampa.

Uvodne radionice pomoći će učenicima da se upoznaju s temom kampa, definiranju pravila ponašanja unutar grupe i dogovore način rada. Prvi će dan programa završiti mini-koncertom koji su pripremili učenici i članovi naše alumni mreže. Na koncertu nastupaju Ivana Jukič za klavirom iz Osnovne škole „Ivana Mažuranića“, Posušje, Lejla Smolo i Hana Haračić – vokal i gitara iz Osnovne škole „15. april“ Doboj-Kakanj, a koncert završava rock sastav BiP, čiji su članovi naši alumni iz Banja Luke. Na kraju koncerta bend će izvesti pjesmu „Alive“ grupe „Pearl Jam“, a na pozornici će im se pridružiti i Drew Giblin ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a.

Naredna tri dana, učenici će prolaziti edukativne radionice na temu „Uzroci i prevencija socijalne isključenosti djece i mladih“ (učenici osnovnih škola) i „Omladinsko poduzetništvo i politika razvoja lokalne zajednice“ (učenici srednjih škola). Metodološki, govorimo o interaktivnim radionicama koje će promicati individualni i grupni istraživački rad, kritičko promišljanje, diskusiju i timski rad na pripremi audio i video prezentacija u kojima će se predstaviti javne politike za prevenciju socijalne isključenosti djece i mladih i programi koje mogu provoditi lokalne zajednice (općine/opštine) s ciljem podsticajnog djelovanja na razvoj omladinskog poduzetništva. U pauzama od radionica, učenici će pohađati program koji smo pripremili s plesačima i glumcima Udruženja umjetnika ArtCorner u kojima će se upoznati s angažiranom umjetnosti i uvježbati koreografiju za Ples aktivizma kojim zatvaramo ovogodišnji kamp. Specijalni program planiran je četvrtog dana kampa kada će učenici srednjih škola posjetiti Luku Brčko, upoznati se s radom ovog poduzeća, posjetiti njegove pogone i predstaviti upravi svoje ideje za razvoj omladinskog poduzetništva u zajednici. Učenici osnovnih škola poslijepodne će provesti na izletištu Brka u akcijama čišćenja izletišta i radionici zdravih prehrambenih navika. Ne samo da će učeniti upoznati zdrave namjernice i jednostavne načine njihova spremanja već će pomoći pripremu obroka za osoblje koje je za njih prethodne dane spremalo sve obroke i užine ovogodišnjeg kampa. Istoga dana učenici će imati priliku pogledati baletnu predstavu, a Talent program planiran koji je zakazan za drugi i treći dana programa, četvrti će dan zamjeniti „Small talk“ Radionica u Art Corneru. Radionice za nastavnike obuhvatit će teme praktičnog rada u učionici i upoznavanje s ishodima učenja za nastavni predmet građanskog obrazovanja.

Zatvaranje Ljetne škole planirano je za nedjelju, 02.07.2017. sa početkom u 11:30 sati na stadionu malih sportova „Blatuša“ Brčko kada će učenici izvesti ranije uvježbanu plesnu koreografiju.

Na kraju svakoga dana CIVITAS će objaviti posebne upute za program narednog dana koji se odnose na plan prevoza unutar kampa, program rada i posebne upute kao što su podjela užine i realizacija akcija specijalnog programa kampa. Učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima CIVITAS tim će bit dostupan i putem SOS linije, otovorene 0-24 svih pet dana kampa na broju 063 250 345.

Program ljetne škole, zahvaljujući podršci Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH ove godine realiziramo za 360 učenika i nastavnika iz 33 osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini. Putem CIVITAS web stranice i našeg Facebook profila svi zainteresirani aktivnosti kampa mogu pratiti od srijede, 28. juna/lipnja, pod prepoznatljivim logotipom kampa za koji redizajn ove godine potpisuje naša Alumni studentska mreža i Mirza Mustafagić.

Prethodni sadržajIzazov za mjesec juni: Projekt građanin video prezentacije – Osnovna škola “Alija Nametak” iz Zenice
Naredni sadržajDrew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH svečano proglasio otvorenom Ljetnu školu demokratije – Brčko ljetni kamp 2017.

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje