Konferencija “Mladi i volonterizam” u Zenici

212
0
Konferencija Mladi i volonterizam u Zenici
Konferencija Mladi i volonterizam u Zenici

“Mladi i volonterizam” naziv je konferencije koja je održana 03.12.2010. godine u Muzeju grada Zenice, a čiji je organizator bio Civitas BiH. Učesnici konferencije čije je cilj aktiviranje mladih radi sticanja iskustava, odnosno promocija društveno korisnog rada, bili su učesnici pet zeničkih osnovnih škola, njihovi pedagozi, nastavnici i direktori.

Pedagozi su usvojili niz preporuka za dokument “Pedagoški rad sa mladim volonterima” na čijem će razvoju Civitas raditi u novoj kalendarskoj godini.

Sve nesebične aktivnosti jačaju zajednicu i pozitivno utječu na živote svih uključenih sudionika. Globalne promjene uvijek počinju s lokalnim, a lokalne s promjenama u samim pojedincima. Međusobna razmjena ideja i iskustava omogućavaju protok informacija i saradnju korisnu svim uključenim akterima. Volonteri su kroz izložbu “Umjetnost volontiranja” imali priliku predstaviti svoje impresije o volonterizmu na unaprijed pripremljenim portfolijima.

Učenici su razvili plan aktivnosti uključivanja novih članova i program volontiranja u ustanovama poput javne kuhinje, Doma za stara i iznemogla lica i Doma za djecu sa posebnim potrebama. Kreirane akcione planove rada u zajednici volonteri će vlastima Zenice uručiti prilikom proslave Dana općine Zenica.

Prethodni sadržajObuka učenika, nastavnika i roditelja “Obrazovanje za različitost”
Naredni sadržajTrening za mlade novinare

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje