Konferencija “Mladi i volonterizam”

148
0
Konferencija Mladi i volonterizam
Konferencija Mladi i volonterizam

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu, u ponedjeljak, 8.11.2010.godine organizirana je jednodnevna konferencija „Mladi i volonterizam“ čiji su domaćini bili CIVITAS Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava i Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u BIH. Na konferenciji je učestvovalo 211 volontera iz svih dijelova BIH. U sklopu rada konferencije bila je organizirana Fokus grupa koju su činili načelnici i njihovi zamjenici iz 27 općina, a Fokus grupu vodio je trener Civitasa Mensur Milak.

Patrick Moon, ambasador SAD-a u BIH posjetio je izložbu „Umjetnost volontiranj“, upoznao se sa Civitas volonterima i svečano proglasio konferenciju otvorenom.

Na otvaranju konferencije predsjednik Skupštine Civitasa Zdravko Šunkić pozdravio je prisutne i istakao da ova ideja ima veliki privredni značaj i društvenu važnost te da je bitno aktiviranje mladih radi sticanja iskustava. „U Evropi ima 100 miliona volontera, neke države imaju između 30 i 40 posto stanovništva koje učestvuje u nekim oblicima volonterizma. EU u kontinuitetu podržava i podstiče volonterizam mladih putem omladinskog volonterskog servisa gdje mladi stiču važna prva radna i socijalna iskustva.“, rekao je Šunkić.

U ime Slovenske filantropije, partnera projekta koji radi na razvijanju volonterskog rada mladih, svih generacija Vahida Huzejrović istakla je da je volonterski rad bitan za odgoj mladih jer su za ulogu u društvu i budućnost zemlje. „Ulaganjem u školski sistem, ulaganje u mlade za budućnost je nešto što trebamo intenzivno raditi. Volonterski rad je najbolji način za odgoj mladih za prosocijalnu ulogu u društvu. Mladima treba pokazati da oni mogu da prave promjene, da su oni budućnost zemlje.“

U obraćanju ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon izrazio je zadovoljstvo što je mogao vidjeti prezentacije i projekte mnogih škola i naglasio da je volonterizam važan za društvo. Istakao je da mladi trebaju biti uvezani da bi bolje funkcionirali u društvu. Ambasador se učenicima obratio riječima: „Veliki sam optimist da BiH slijedi svijetla budućnost. Ono što promovira zdravo i energično civilno društvo jeste duh volonterizma. Nadam se da će ova konferencija zaista označiti vezu s lokalnim zvaničnicima i da ćete iskoristiti ovu šansu da se povežete i učite od drugih. Duh volonterizma i rad u zajednici je u samom srcu demokatije u vašoj zemlji i to je temelj građanskog društva.“

Iz američke ambasade žele podržati borbu mladih da rade na lokalnim pitanjima koja imaju značaja i za njih i njihovu budućnost.

Na kraju je ambasador istakao da projekt kompjuterskih centara i povezivanje škola daju priliku mladima da se povežu s vanjskim svijetom.

Prisutnima je prikazana i prezentacija o radu CIVITAS-a s mladim ljudima, te je program konferencije nastavljen kroz radionice usmjerene na razvoj vještina formiranja lokalnih volonterskih timova i planiranja i vođenja volonterskih akcija.

Prethodni sadržajNajava konferencije „Mladi i volonterizam“
Naredni sadržajObuka učenika, nastavnika i roditelja “Obrazovanje za različitost”

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje