Lapo: CIVITAS i Američka ambasada i ove godine omogućili su 120 sati pripremne nastave za 400 djece koja drugačije ne bi bila uključena u program predškolskog odgoja i obrazovanja

171
0

I ove jeseni po jedanaesti put Obrazovni Centar za demokratiju i ljudska prava Civitas uz podršku američke ambasade u BiH organizuje kraći predškolski program za djecu koja nisu uključena u dječije vrtiće. Ovo je besplatan program koji traje 120 sati neposrednog rada sa djecom i uključuje cca 400 mališana u petnaest gradova širom BiH. Djeca koja pohađaju ovaj program izučavaju četiri osnovna koncepta Demokratije i ljudskih prava (autoritet, pravda, odgovornost i privatnost) prilagođena njihovom uzrastu. Na ovaj način djeca se pripremaju za polazak u osnovnu školu.

Djeca u ovom programu su djeca koja dolaze iz marginaliziranih grupa ili su djeca koja žive u ruralnim sredinama gdje nema dječijih vrtića. Svi vrtići koji su uključeni u program obavezni su pored ove grupe program realizovati u još dvije redovne grupe u samom vrtiću.  Ovo znači da će programom obrazovanja za demokratiju i ljudska prava biti obuhvaćeno cca 1200 dječaka i djevojčica. U program su također uključeni i roditelji ove djece. Sam program počinje u septembru mjesecu a završava novogodišnjim svečanostima i podjelama dječijih paketića. Ipak novogodišnji program i završne priredbe nisu centralni događaj cijele ove priče. Centralni događaj je manifestacija pod nazivom ”Smotra malih građana” koja se polovinom novembra održava u Sarajevu. Ovo je manifestacija na koju smo ponosni jer se u Sarajevu okupe mališani iz svih grupa širom BiH i pokažu šta su to naučili i šta rade u svojim igraonicama. Ovom događaju prisustvuju i roditelji djece kao i predstavnici američke ambasade i Civitasa.

Projekat Civitasovih besplatnih igraonica dobiva posebnu težinu ako se zna da je riječ o djeci čije je pravo na obrazovanje ugroženo i da su to uglavnom djeca koja su uključena na prijedlog Centara za socijalni rad. Važno je istaći da na ovaj način bar malo mijenjamo sliku o broju djece uključene u predškolski program jer BiH sa 14% uključene djece zauzima uvjerljivo posljednje mjesto u Evropi.

Projekat kao i prethodnih godina realizujemo na prostoru cijele BiH i to u slijedećim gradovima: Banja Luka, Bijeljina, Distrikt Brčko, Čajniče, Foča, Goražde, Jajce, Mostar, Novi Travnik, Pale, Sarajevo, Zavidovići, Zenica i Vitez.

Prethodni sadržajKešić: Poznati rezultati drugog ispitnog roka
Naredni sadržajDostupnost udžbenika za nastavu građanskog obrazovanja – odgovor na upite učenika i roditelja

KOMENTARIŠITE

Upišite svoj komentar!
Upišite svoje ime ovdje